Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: verhoogde aandacht voor marktwerking op het water

30-09-2008

De concurrentie in het binnenlands goederenvervoer over water krijgt verhoogde aandacht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit ( NMa) naar aanleiding van de marktstudie die de NMa door onderzoeksbureau ECORYS heeft laten uitvoeren, concrete tips en signalen uit de markt en eigen onderzoek. De marktstudie geeft een algemeen beeld van de marktwerking van het goederenvervoer over water en gaat specifiek in op drie segmenten: het zand- en grindvervoer, tankvaart en het containervervoer.

Zand- en grindvervoer
Binnen het marktsegment van het vervoer van zand en grind valt op dat veel binnenvaartschippers zeggen onder de kostprijs te varen. Dit kan duiden op felle prijsconcurrentie. Daar is op zich niets mis mee. De NMa heeft wel verhoogde aandacht voor partijen die mogelijk samenwerken om de prijsvorming in dit segment te beïnvloeden", stelt René Jansen, lid van de Raad van Bestuur van de NMa. De NMa is daarom geïnteresseerd in signalen vanuit de markt over mogelijke afspraken of een verdeling van klanten en/of gebieden die een nadelig effect hebben op de marktwerking in dit segment.

Tankvaart
De positie van met name kleine particuliere binnenvaartondernemingen binnen de tankvaart is zwak ten opzichte van de overige, meest grote partijen zoals oliemaatschappijen en chemieconcerns, zo wijst de marktstudie uit. Toetreding tot en uittreding uit dit segment is beperkt mogelijk voor binnenvaartschippers omdat investeringen in schepen aanzienlijk zijn en de schepen vaak niet inzetbaar voor ander binnenvaartvervoer zijn.

Containervaart
De containervaart, het derde segment dat de NMa heeft laten onderzoeken, is het sterkst groeiende segment binnen het goederenvervoer over water. Dit segment heeft een sterk oligopolistisch karakter in de haven. De containeroverslag in de zeehavens wordt door een beperkt aantal (internationale) stuwadoors beheerst. Daardoor hebben marktpartijen die goederen vervoeren beperkte overstap- en keuzemogelijkheden. De containerbinnenvaart heeft zich sterk ontwikkeld in de afgelopen tien jaar. Het netwerk van meer dan twintig inland terminals in Nederland is volop in beweging. Inland terminals werken steeds meer op regionaal niveau samen en nemen deel in andere inland terminals.

Verhoogde aandacht
De NMa is van mening dat er in het goederenvervoer over water een verhoogd risico is op mededingingsrechtelijke beperkingen. De sector is in specifieke deelmarkten sterk geconcentreerd en er komen intensieve samenwerkingsverbanden voor tussen concurrenten. Daarnaast heeft de NMa concrete tips en signalen uit de markt ontvangen over mogelijke mededingingsbeperkende gedragingen. Bovenstaande factoren benadrukken de noodzaak van het met verhoogde aandacht monitoren van het gedrag van marktpartijen in deze sector. De NMa zal de komende tijd actief onderzoek gaan doen naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de sector van het goederenvervoer over water.

Vermoeden van een overtreding
De NMa nodigt bedrijven die een overtreding van de Mededingingswet vermoeden, uit om dit (anoniem) te melden via www.nmanet.nl. Voorbeelden van overtredingen zijn bijvoorbeeld prijsafstemming, marktverdeling en het uitwisselen van concurrentiegevoelige informatie. Dit kan het geval zijn als concurrenten onderling afspraken maken over de prijs of over een verdeling van de klanten of gebieden. Zulk gedrag is bijzonder schadelijk voor de Nederlandse economie. Niet alleen wordt het andere ondernemingen hierdoor onmogelijk gemaakt om een (nieuwe) markt te betreden, eerlijke concurrentie is ook van belang omdat organisaties zo worden gestimuleerd om zich in te zetten voor meer en betere producten en diensten. Concurrentie leidt over het algemeen tot meer keuze(vrijheid), hogere kwaliteit en lagere prijzen. Prijsadviezen vanuit samenwerkingsverbanden of brancheverenigingen kunnen ook de onderlinge concurrentie beperken aangezien ondernemingen zelfstandig hun prijzen moeten vaststellen.

De marktstudie is vanaf vandaag op de website van de NMa te vinden (www.nmanet.nl).
Onderzoeksrapport
Sectorstudie van zee- tot binnenhaven