Nivra

Samenwerking tussen interne accountant en auditcommissie wordt intensiever

De verantwoordelijkheid van auditcommissies binnen grote ondernemingen is sinds de invoering van de code-Tabaksblat duidelijk toegenomen. De rol van de interne accountant wordt zwaarder en de samenwerking met de auditcommissie intensiever. Dat blijkt uit recent onderzoek van het NIVRA, de beroepsorganisatie van registeraccountants, en IIA, het Instituut van Internal Auditors.

De werkrelatie tussen de auditcommissie en de internal audit functie (interne accountant) is over het algemeen goed, maar de afspraken over de invulling van die relatie tussen beide partijen kunnen nog worden verbeterd. De richtlijnen hiervoor in de code-Tabaksblat worden goed opgevolgd; aanvullende bepalingen vanuit het beroep zelf echter minder.
De internal audit functie moet zich nog nadrukkelijker dan tot nu toe gaan richten op grote, relevante bedrijfsrisico's. Binnen de functie wordt controle op terreinen als procesbeheersing, ICT, risk management en variabele beloningsstructuur steeds belangrijker. Door auditcommissies wordt vooral de rol en positie van de Chief Audit Executive gewaardeerd. Deze vervult een spilfunctie tussen de Raad van Bestuur en de auditcommissie.

De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in het rapport `Bondgenoten in Governance', dat op 30 september is gepresenteerd tijdens een seminar in Amsterdam, over de relatie tussen auditcommissie en internal audit functie.
Het eerste exemplaar van het rapport werd bij die gelegenheid aangeboden aan prof. Jaap van Manen, hoogleraar accountantscontrole en voorzitter van de auditcommissie van de Algemene Rekenkamer.