Stadsdeel Zeeburg

Islam en seksualiteit

30 september 2008
De multiculturele vereniging voor vriendschap Assadaaka, het COC en stadsdeel Zeeburg organiseerden samen een belangwekkend debat over seksuele diversiteit tijdens een iftarmaaltijd in de Indische Buurt. De heer El Mesri, voorzitter van Assadaaka, sprak bij aanvang van het debat legendarische woorden. "Homoseksualiteit is van en in ons allen en bestaat zolang als de mensheid. Nu het nog steeds een taboe is, lijkt het alsof we ons niet goed ontwikkeld hebben. De motor loopt vast. Het lijkt iets negatiefs, terwijl het juist gewoon is. Homoseksuelen verdienen gelijkwaardigheid en respect." Hij sloot zijn bijdrage af met de opdracht: "Leer jezelf in de ander kennen."

Stadsdeelwethouder Fatima Elatik was verheugd met deze woorden en haakte erop in: "We moeten elkaar en de ander leren kennen en durven te benaderen. Geef elkaar ruimte! Ik maak me zorgen over de groeiende intolerantie, ook bij de jongeren. Daarom ben ik in gesprek met scholen over het ontwikkelen van lessen op het gebied van burgerschapszin. Wat betekent het voor onze jonge kinderen om hier in Nederland, in vrijheid en democratie, op te groeien? Respect krijgen betekent ook respect geven. Sta open voor die ander, geef elkaar ruimte!"

Zij oogsten flink applaus met hun krachtige bijdragen. Dat veel mensen zich zorgen maken over de groeiende intolerantie, en dat homoseksuelen het nog steeds lastig hebben in onze samenleving, bleek uit het debat dat op de toespraken volgde.

Het stadsdeel gaat samen met het COC Amsterdam deze maanden verschillende activiteiten organiseren om het onderwerp religie en seksuele diversiteit op de agenda te zetten. Zo worden moskeebesturen benaderd, en worden jongerenbegeleiders getraind om om te gaan met discriminatie op basis van religie en seksuele diversiteit. Fatima Elatik sloot af met de woorden: "Het is ook een kwestie van geduld en tijd. Maar we doen ons uiterste best om de discussie de goede kant te laten opgaan."