D66

Kabinet moet doelstellingen controleerbaar en afrekenbaar maken

3 oktober 2008

67% van de doelstellingen van het kabinet zijn niet afrekenbaar en oncontroleerbaar zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) dat op aandringen van D66-leider Alexander Pechtold openbaar is gemaakt. Pechtold wil dat het kabinet heldere en afrekenbare doelen formuleert of de doelstellingen laat vallen.

Afrekenbare stappen

Nadat CDA, PvdA en CU een regeerakkoord hadden gesloten, ging het kabinet 100 dagen het land in om te spreken met burgers. Na deze tour kwam het kabinet met 74 doelen in een beleidsprogramma, een afspraak met de bevolking. D66 heeft de afgelopen jaren gevraagd deze doelen van een tijdspad te voorzien met heldere afrekenbare stappen. Volgens de coalitiepartijen en het kabinet was dit niet nodig.

Afspraken nakomen

Uit onderzoek van BOR blijkt nu dat 67% van de doelstellingen van het kabinet niet afrekenbaar en oncontroleerbaar zijn. Over 8% van de doelstellingen is zelfs helemaal geen informatie over de doelstelling zelf, prestaties of kosten. Pechtold: "Het kan niet zo zijn dat 63% van de doelen van het kabinet oncontroleerbaar en niet afrekenbaar zijn. Dit kabinet heeft voor het eerst afspraken gemaakt met de bevolking in plaats van alleen met de Tweede Kamer. Dan moet het die afspraken ook nakomen."

Kamer weigert debat

Pechtold wil een reactie van de premier op de conclusies van het onderzoek. De meerderheid van de Kamer weigert vooralsnog een debat te voeren over het onderzoek van BOR.

---