Gemeente Diemen


Gemeente ontlast bedrijven

Eerste voorschriftenpakket milieu uitgereikt aan Joop Saan. Bedrijven uit Diemen hoeven niet zelf uit te zoeken welke regels op het gebied van milieubeheer op hen van toepassing zijn geworden. De gemeente Diemen heeft een pakket samengesteld met voorschriften die gelden voor bedrijven in Diemen. Wethouder Ruud Grondel overhandigde het eerste voorschriftenpakket op 2 oktober aan Joop Saan, voorzitter van de Handel- en Industriegemeenschap Diemen en algemeen directeur van Koninklijke Saan.

voorschriftenpakket

Barim en Rarim
Sinds 1 januari 2008 gelden er algemene milieuregels (Barim en Rarim), die veel branchegerichte regelingen vervangen. Het gaat daarbij ondermeer om regels op het gebied van bodem, geluid, geur, lucht, hygiëne, energie, gevaarlijke stoffen en afval. Bedrijven moeten zelf uitzoeken welke regels er voor hen gelden. Dat is uiteraard niet efficiënt. Om bedrijven te ontlasten heeft de gemeente dit werk voor hen gedaan. Bovendien is het voorschriftenpakket voorzien van een leesbare, populaire versie. Voor de meeste bedrijven zal het raadplegen van deze populaire versie voldoende zijn om na te gaan of aan de milieuregels wordt voldaan. Het gaat hierbij om 461 zogeheten niet-meldingplichtige bedrijven.

Ook voor de andere bedrijven
Naast de niet-meldingplichtige bedrijven zijn er in Diemen 201 meldingplichtige en 24 vergunningplichtige bedrijven. Ook voor hen werkt de gemeente aan een maatwerkpakket dat in de loop van dit jaar beschikbaar zal komen.
Wethouder Grondel: 'Het is uiteraard belangrijk dat we als overheid op milieugebied regels stellen en handhaven. Denk maar aan het lozen van afvalwater, het veroorzaken van geluidshinder of eisen over energiebesparing Allemaal van groot belang voor onze veiligheid en gezondheid en voor onze toekomst. Anderzijds willen we ondernemers ook niet opzadelen met onnodig werk. Op deze manier zijn we hen van dienst en dat zorgt er ook weer voor dat mensen zich makkelijker aan die regels houden.'

---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---