Crisis in Druten


Verkeerde wethouder stapt op

DRUTEN, 20081003 -- De vijf Gasten van de gemeenteraad in het Gelderse Druten, die vandaag voor het eerst waren uitgenodigd, kregen meteen de spannendste raadsvergadering in tijden voorgeschoteld. Tot verbazing van het hele dorp Druten nam de verkeerde wethouder van Druten donderdagavond namelijk het besluit om op te stappen.

Nadat zijn collega, wethouder Sjaak Koppers (Welzijn Druten), niet de logische consequentie nam voor diens disfunctioneren en de overschrijding van het budget voor een noodschool met 1.000.000 euro, nam wethouder André van den Hurk (CDA) het woord.

Met een gloedvol verhaal maakte hij duidelijk dat zijn partij en coalitiegenoot, het CDA, niet langer deel uit kon maken van een dergelijke vertoning.
Van den Hurk stapte per direct op, de overvolle zaal, de aanwezige pers én cineast Jos Kruisbergen van Tweestromenland in Beeld en Geluid, die filmopnamen kwam maken, verbijsterd achterlatend.

Het CDA gaf direct na het vertrek van André van den Hurk het volgende persbericht uit:

De door het college gepresenteerde informatienota met betrekking tot het Integraal Huisvestings Plan (IHP) voor de scholen laat een forse overschrijding laat zien van de kosten als gevolg van de gekozen oplossing voor de tijdelijke noodhuisvesting van basisschool de Kubus aan de Burgemeester Bruinemanstraat.

Met de aankoop van deze noodlokalen zou oorspronkelijk een bedrag gemoeid zijn van ¤ 500.000. Uiteindelijk is er een investering van ¤ 1.500.000 gedaan voor deze tijdelijke huisvesting voor een periode van 3 jaar. Het alsnog uitvoeren van het in 2006 vastgestelde huisvestingsprogramma betekent, dat de reserve onderwijs de komende jaren bijna volledig wordt ingezet en dat vanaf 2012 een extra kapitaallast van ¤ 100.000 nodig is om het programma te financieren.

De eerst verantwoordelijke, wethouder Sjaak Koppers van Welzijn Druten, heeft de raad niet tijdig over deze ontwikkelingen geïnformeerd, waardoor het maken van andere keuzes niet mogelijk is geweest. Wethouder Koppers heeft de misser te laat gemeld. Daardoor is de raad informatie onthouden, die nodig is om zijn "kaderstelling" en "controle" naar behoren te vervullen.

Het CDA vindt de kostenoverschrijding voor de noodlokalen van de Kubus niet alleen een onderwijsprobleem en financieel probleem. Het echte probleem, zo schijnt het ons toe, is veel breder. Het CDA heeft daarom een andere motie gesteund om objectief onderzoek in te stellen naar de achtergronden van deze misser, om dergelijke blunders in de toekomst te voorkomen.

Principes
Aan de basis van ons verkiezingsprogramma en het collegeprogramma liggen bepaalde principes. En die verwoorden wat wij willen zijn: een transparante en integere club. Openheid is van groot belang; om geen valse verwachtingen te wekken, om `gecontroleerd' te kunnen worden en om de mensen niet telkens opnieuw te hoeven teleurstellen. We willen zijn wat je ziet.

Wethouder Sjaak Koppers heeft zijn politieke verantwoordelijkheid in de RTG erkend, maar er geen consequenties aan verbonden.

Het CDA heeft daarom een motie van wantrouwen ingediend, die geen meerderheid behaalde. Het CDA heeft daaruit zijn consequenties getrokken en uit de coalitie gestapt.

Wethouder van den Hurk van het CDA is afgetreden.

CDA Druten: druten.cda.nl





Ingezonden persbericht