Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Openingsconcert Heartland met David Eugene Edwards

Carte blanche voor frontman van Wovenhand en 16Horsepower

Voor een inwoner van de Verenigde Staten verwijst het woord 'Heartland' gewoonlijk naar het Midwesten, een gebied dat de centrale staten van de Verenigde Staten omvat. De term kan echter verschillende zaken aanduiden, zoals de 'fly over states', de 'great plains' (de prairies) en 'the forgotten land'. Met betrekking tot het interdisciplinaire expositieproject Heartland wordt de term liever metaforisch gebruikt, in de betekenis van het 'hart' van het land. Heartland vindt plaats in Eindhoven van 4 oktober tot en met 25 januari 2009 en is een samenwerking tussen het Van Abbemuseum en het Frits Philips Muziekcentrum in Eindhoven. Op zaterdag 4 oktober opent David Eugene Edwards (voormalig 16Horsepower frontman en nu het brein achter Wovenhand) het festival met een eigen invulling van de roots en country van de Heartland.

Hillbilly
De goudkoorts bracht de Nieuwe Wereld niet alleen Europese immigranten, maar ook de oervorm van de blanke Amerikaanse volksmuziek, de hillbilly. Een curieuze naam die op even curieuze wijze met Nederland lijkt te zijn verbonden. Volgens de overlevering slaat 'Billy' in hillbilly op Willem of Orange, Billy Orange dus, stadhouder Willem III Hendrik van Oranje-Nassau: van 1688 tot 1702 koning van Engeland, Schotland en Ierland. In die jaren trokken vele Schots-Ierse landverhuizers richting Amerika. Zij kwamen in de Appalachen terecht, de 'hill' uit 'hillbilly'. En omdat ze vaak spraken over hun koning Billy werden ze 'hillbillies' genoemd'. Met de 'verhuiswagen' kwam een bont pallet aan Europese muzikale roots mee en snel klonk het geluid van de Ierse fiddle, Italiaanse accordeon, wals en polka.

Country
De muziekindustrie kreeg pas in 1920 interesse in hillbilly muziek. Vanwege de vermeende white trash-bijklank werd hillbilly omgedoopt tot het beter verkoopbare 'country'. Vanaf dat moment ging 't snel. Met in de begindagen de Carter Family en later Hank Williams en hillbilly cat Elvis Presley voorop. Country groeide uit tot de vox populi van blank Amerika. Met aan het ene uiteinde de door Nashville gedomineerde country-pop van coryfeeën als John Denver en Dolly Parton. En op uiterst links, de alternative country: met als kopstuk ´the godfather of Alt.country´ Neil Young.

David Eugene Edwards op Heartland
David Eugene Edwards' 16Horsepower kwam midden jaren '90 met een eigen Alt.country variant. Noem ´t een soort country noir: een mengsel van traditionele folk, Americana, country en alternative rock, gelardeerd met teksten over zonde en verlossing. Tegenwoordig zet Edwards zijn stemmige muziek voort onder de naam Wovenhand. Tijdens de openingsavond van Heartland voegt hij een nieuw elixer toe aan zijn ´country blend´. Voor zijn carte blanche nodigde hij Zapp String Quartet (NL) uit en de grootste Hongaarse folkgroep van dit moment Muzsikas, waarvan hij ´Outlaw Song´ leende. Een eenmalig samenwerkingsverband, waarin Edwards op zoek gaat naar de Europese roots van de country, om 't tegelijkertijd te verrijken met... een tikje curieus, de Zapp strijkkwartetsound uit de 'dutch mountains’.

Heartland is een interdisciplinair project over de hedendaagse visuele cultuur, kunst en muziek die voortkomt uit het hart van de Verenigde Staten. Heartland bestaat uit een groepstentoonstelling met nieuw en bestaand werk in het Van Abbemuseum en een muziekprogramma in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Daarnaast omvat het project lezingen en debatten, een foto-expositie, publicaties en een 'artist-in-residence'-programma. Het project is een samenwerking tussen het Van Abbemuseum en Muziekcentrum Frits Philips, met het Smart Museum of Art in Chicago als Amerikaanse partner. Heartland vindt plaats in Eindhoven van 4 oktober tot en met 25 januari 2009. Een deel van de tentoonstelling reist in 2009 naar het Smart Museum of Art in Chicago.

De Volkskrant noemde het Heartland festival in haar 'Top 3 van hoge verwachtingen' in de krant van 28 augustus 2008.

ZA 04.10 David Eugene Edwards, Muzsikas & Zapp String Quartet in Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven ¤ 15,- + servicekosten
Kaarten: www.muziekcentrum.nl en 040-2442020 of via Ticket Service: 0900 300 1250 (45 cpm), www.ticketservice.nl

www.muziekcentrum.nl - www.heartlandeindhoven.nl


- EINDE PERSBERICHT -



Ingezonden persbericht