Gemeente Montferland

Dag van de Ouderen in Montferland

In haar resolutie van 14 december 1990 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de eerste oktober uitgeroepen tot internationale Dag van de Ouderen. In tegenstelling tot met name oosterse culturen, waar deze dag in het teken staat van respect voor de ouderdom en de gebreken die daarmee gepaard gaan, ligt in de westerse wereld de nadruk op de vitaliteit van 55-plussers. Het is dan ook niet voor niets dat het initiatief om dit jaar in de gemeente Montferland aandacht te schenken aan de Dag van de Ouderen is gekomen vanuit de seniorenraad en de ouderenorganisaties zelf. Het initiatief wordt ondersteund door het College van B&W en de Stichting Welzijn Ouderen Montferland heeft de coördinatie van het geheel op zich genomen.

Festiviteiten op zaterdag 4 oktober
De viering van de Dag van de Ouderen in Montferland vindt plaats op zaterdag 4 oktober. De speciaal opgerichte werkgroep van vertegenwoordigers uit verschillende organisaties heeft een gevarieerd programma samengesteld.
Zowel tijdens de ochtend als in de middag kan men een keuze maken uit vier verschillende activiteiten, verspreid over de gemeente. In s-Heerenberg verzorgt de VVV een Smokkelaarswandeling door de historische binnenstad. Voor mensen die gebruik maken van een rollator of een rolstoel is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een verkorte wandeling. In Beek bieden Theo en Anja Heebing de gelegenheid om een kijkje te nemen in hun moderne melkveehouderij, waar de koeien zichzelf meerdere malen per dag aanbieden bij de melkrobot. Een bezoek aan de Gildekoat en de molen in Zeddam is zeker de moeite waard. De molenaar geeft zelf uitleg over de werking van de molen. In Loil stelt de familie Derksen hun bedrijf open voor bezichtiging. Naast de moderne varkenshouderij ligt een prachtige tuin. Rikie Derksen, die regelmatig creatieve wordkshops verzorgt, geeft een demonstratie voor iedereen die van bloemen en planten houdt.
Tussen de middag worden in Braamt, Beek en Didam soep en broodjes geserveerd. Tijdens deze lunch kan men genieten van verschillende voordrachten en demonstraties.
Voor vervoer van en naar alle kernen wordt gezorgd door de chauffeurs van de buurtbus, in samenwerking met Excelta. Natuurlijk is men vrij om met eigen vervoer te gaan. Voor de sportieve senioren wordt een fietsroute uitgezet.

Van 15.00 tot 17.00 uur vindt de slotmanifestatie plaats in de centrale hal van Meulenvelden. Onder het genot van een drankje kan men kijken en luisteren naar optredens van diverse artiesten. Tijdens deze bijeenkomst ontvangt de Stichting Welzijn Ouderen Montferland het HKZ kwaliteitscertificaat. Er zijn nog weinig welzijnsorganisaties in Nederland die dit certificaat behaald hebben. Omdat de SWOM een belangrijke rol speelt binnen het gemeentelijk welzijnsbeleid, zal wethouder J. van Vuuren zelf de aanzet geven voor de uitreiking.

Deelname
Momenteel is de werkgroep nog druk in gesprek met sponsors. Gezien de enthousiaste reacties op het initiatief, verwacht men het benodigde bedrag bij elkaar te kunnen krijgen, zodat deelname aan deze eerste Dag van de Ouderen in Montferland voor alle 55-plussers gratis is. Een programma met aanmeldingsformulier is verkrijgbaar bij de steunpunten van de SWOM, het loket in Meulenvelden, het dorpshuis in Zeddam en Braamt, de receptie van Gertrudis en Sydehem, het gemeentehuis en de bibliotheken. De programmas worden tevens verspreid via de betrokken organisaties. Voor een goed verloop van de dag is aanmelding vooraf gewenst. Belangstellenden worden via de plaatselijke pers op de hoogte gehouden van het programma en eventuele wijzigingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anoek Hoogerwerf, directeur SWOM, telefoon 06-20614419.