Huizen kijken altijd leuk

26/09/2008 11:28

ERA Nederland NV

"Of er nu crisis is in de bankenwereld of oorlog ergens in de wereld, mensen blijven gewoon verhuizen. Je leefomstandigheden veranderen, dus je woonwensen veranderen mee. Dat is bij anderen zo en bij ons ook. Er komt een kleintje bij, dus wij willen groter gaan wonen. Op Prinsjesdag hebben we gehoord dat het zo slecht nog niet gaat, dus er is vooralsnog geen reden om op de hurken onder de trap te gaan zitten met een vergiet op het hoofd. Gewoon maar doorgaan."

Dat is de nuchtere reactie van een huizenzoeker op de vraag of de turbulentie in de wereldeconomie gevolgen heeft voor zijn huizenjacht. "Ik begrijp dat de banken voorzichtiger zijn geworden met het uitlenen van geld. Heel verstandig, zou ik zelf ook doen. Maar dan moeten we creatiever zijn met het geld dat we hebben. Misschien dan toch niet in de binnenstad kopen, maar in een leuke buitenwijk of een dorp 20 km verderop gaan wonen. Voor hetzelfde geld heb je daar een groter huis." Aldus deze woonconsument, die op zaterdag 4 oktober enkele huizen komt bekijken. "Ik heb hier per 1 januari ook nog een nieuwe baan gevonden en wij komen hier niet vandaan. Er is dus enorm veel te regelen en af te wikkelen bij mijn huidige baan. Ze zitten er daar niet op te wachten dat ik steeds vrij neem voor een bezichtiging, dus bekijk ik gewoon een aantal huizen tijdens ERA's Open Huizen Route. Lekker makkelijk en snel!"

ERA-directeur Sandra Lopulalan vindt dat een slimme strategie: "Bereid je goed voor, want er doen heel veel huizen mee. Stel van tevoren een wensenlijst op met wat je absoluut in een huis zoekt en neem met niets minder genoegen, al is het nog zo'n leuk huis. Alles wat je er naderhand extra aan moet verbouwen, zijn extra uitgaven. Misschien spaar je die uit door even verder te kijken. Voldoet het huis niet, ga dan meteen naar het volgende huis en verspil geen tijd meer. Je hebt maar een paar uur de tijd, probeer die zo effectief mogelijk te benutten. De huizen die aan de wensen voldeden, ga je volgende week uitgebreid en zonder tijdsdruk bekijken met de makelaar erbij. Zo voorkom je tijdverspilling voor jezelf en ijdele hoop voor de verkoper. Die heeft liever kopers dan kijkers over de vloer!"

Lopulalan constateert dat de landelijke Open Huizen Route een ongekend populair fenomeen is: "Niet eerder deden er zoveel huizen mee in de markt met deze Open Huizen Route. Dat betekent dat de consument ook hierbij kritisch moet zijn op zichzelf en op de huizen die hij bekijkt. Er is aanbod genoeg en het moet ineens goed gaan. Je kunt het huis niet ruilen na een maand als het niet bevalt, zoals bij een ander product. Bekijk er dus zoveel mogelijk! Ook de verkoper is niet gebaat bij een koper die spijt krijgt. De verkoper wil uiteraard zo snel mogelijk zijn huis verkopen, maar ook zonder zorgen achteraf." ERA-makelaars organiseren voor het achtste achtereenvolgende jaar de landelijke Open Huizen Route. Vanaf het begin is het een doorslaand succes geweest. Gemiddeld verkopen er jaarlijks duizend huizen sneller door deelname aan de Open Huizen Route. Er zijn jaarlijks ruim twintigduizend bezoekers. Meer informatie vindt u op www.era.nl. Alle ERA-makelaars zijn ook lid van de NVM.