food4you publieksdag in wageningen Alles over eten op Food4You Publieksdag in Wageningen
1 okt 2008

Locatie: Wageningen

Eet als een atleet, leer etiketten lezen of de oorzaak van voedselallergieën, ontdek bacteriën op je eten en proef het eerste aardappelijsje ter wereld. Op 4 oktober is de grote publieksdag van het tweede Food4You-festival in Wageningen. Voor kinderen, jeugdigen, volwassenen en ouderen zijn er fijnproeverijen, smaaklessen, eetgenotbevorderende muziek, kookdemonstraties, voedingslezingen, eetfilms, theater en bewegen op wereldmuziek.

Â

GROTE PUBLIEKSDAG

ZATERDAG 4 OKTOBER WAGENINGEN CENTRUM


* Kennispaviljoen - Proeven en proberen, meten en testen, meer weten over eten van borstvoeding tot ouderenvoedsel. Smaaklessen, verzadigingsproefjes en de 'dood in de pot', over bacteriën in je eten. Licht verteerbare kost over wat voeding met je doet. Hoe maak je 'vieze' groente kindvriendelijk klaar? Snap jij wat er op het etiket staat? 'Pimp je immuunsysteem met paddo's', proef een eiwitrijk insect en een groentekeuszespel voor kinderen (met tips voor ouders).

* Walk of Life - Wandeling: per foodstap gezonder. Een speciale route van ongeveer een uur door Wageningen voor alle generaties langs bijzondere stops en met toepasselijke proviand voor onderweg.


* Hot Potato Tent - 2008 is het Internationale Jaar van de Aardappel, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Zie ronde en bultige, knoestige of gladde aardappels met wit of dieppaars aardappelvlees. En ontdek de Hoogland Indianen, de eerste aardappeleters van de wereld. Nederland is het aardappelland bij uitstek. Aardappelrassen worden hier gekweekt en wereldwijd geëxporteerd en zelfs gebruikt voor nieuw afbreekbaar plastic. Toetje: het eerste aardappel-ijsje ter wereld met ijskoningin Yvonne van Gennip.

* SpEAT-ing - Samen eten of alleen, met of zonder muziek, in de auto of aan tafel. Proef, ervaar en word jezelf ervan bewust hoe kleur, licht, geluid, beeld en sociale interactie jouw eetgedrag bepalen.

* Paviljoen Voedingsziekenhuis van Nederland - Veel oudere patiënten blijken bij opname in het ziekenhuis ondervoed. Ziekenhuis Gelderse Vallei presenteert haar jarenlange praktijkervaring met voeding voor zieke mensen, voor ouderen en voor mensen met een overgevoeligheid voor voedingsstoffen of een stofwisselingsaandoening. Met demonstraties, presentaties, interactieve stands en voorlichting over patiëntenzorg en het ziekenhuisbedrijf.

* Kinderuniversiteit - 8 tot 12 jarigen kunnen naar college om van echte professoren van alles te horen over bijvoorbeeld voedselallergie en het 'kraken' van het aardappel-gen.
* Publiekslezingen - zoals 'Wat eet een atleet?' door zwemcoach Jacco Verhaeren.

* Food4you-Markt - Kramen met informatie, demonstraties, bijzondere producten en proeverijen slingeren zich van de Markt naar theater Junushoff.

Food4You is een initiatief van Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum), Rijn IJssel Vakschool Wageningen, in samenwerking met Organisatiebureau Wageningen. Doel is om consumenten, jongeren, kinderen, ouders, onderwijzers en docenten, beroepskoks, kookliefhebbers, fijnproevers, patiënten, eetavonturiers en vele anderen met actuele kennis en aansprekende middelen interactief bewust te maken en te informeren over gezonde voeding en een gezonde leefwijze. De activiteiten worden gerealiseerd met de inzet van scholieren uit de regio en studenten van Van Hall Larenstein, Wageningen Universiteit en Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Food4You valt in Oktober Kennismaand, de opvolger van de Wetenweek.

Â

Food4You vindt plaats op diverse locaties in en rond de schouwburg Junushoff (Plantsoen 3, Wageningen).

Meer info op www.food4you.nl.

Meer over dit onderwerp
Food4You-festival