Museon Den Haag

Persbericht

datum:
2 oktober 2008

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / publiciteitsfoto is vrij van rechten te downloaden via www.museon.nl bij Pers/publiciteitsfoto's

telefoon:
070-3381421 of 0616578515

Expositie en activiteiten over vogels centraal tijdens World Birdwatch in Museon

Op zaterdag 4 oktober 2008 vindt de tweejaarlijkse World Birdwatch plaats. Tijdens dit unieke evenement worden er op hetzelfde moment in vrijwel heel Europa vogels geteld. Deze internationale vogeltelling is een initiatief van BirdLife International. In Nederland deden voorgaande jaren steeds meer dan 100 vogelwerkgroepen mee. Vogelbescherming Nederland coördineert de tellingen in eigen land. Het Museon in Den Haag organiseert naast de expositie 'Birdpix, vogels van de rode lijst, ter gelegenheid van deze dag, een aantal activiteiten.

Birdpix, Vogels van de Rode Lijst
Tot en met 26 oktober 2008 presenteert het Museon de expositie 'Birdpix, Vogels van de Rode Lijst'. Dit is een expositie over de stand van de Nederlandse avifauna en is tot stand gekomen in samenwerking met Birdpix en Vogelbescherming Nederland. De tentoonstelling bestaat uit verschillende onderdelen. Het meest opvallend zijn de 40 prachtige foto's op grootformaat, begeleid door informatieve teksten. Deze foto's zijn afkomstig van 29 fotografen die actief zijn op de website www.birdpix.nl. Een lopende band met opgezette vogels is ook een blikvanger. Deze lopende band symboliseert dat er vogelsoorten verdwijnen of dreigen te verdwijnen. Gelukkig zijn er ook soorten waarmee het goed gaat; zij vliegen op van de lopende band. De expositie besteedt tevens aandacht aan de techniek van (natuur)fotografie en bij binnenkomst is er een geprojecteerde presentatie te zien van vliegende 'Vogels van de Rode Lijst'. Aan de expositie is een fotoboek verbonden:'Birdpix, de beste foto's deel IV', met veel foto's van 'Vogels van de Rode Lijst'.

Over Birdlife International
Birdlife International is een internationaal samenwerkingsverband tussen natuurbehoudorganisaties, dat zich inzet voor de bescherming van vogels, hun leefgebieden en voor wereldwijde biodiversiteit. De partnerorganisaties van Birdlife zijn werkzaam in meer dan 100 landen over de hele wereld. Op elk continent werken de partnerorganisaties van Birdlife samen in regionale werkprogramma's.
Ga mee met de vogelspotter, activiteit voor iedereen vanaf 6 jaar

De Museon vogelspotter neemt kinderen mee op een wonderbaarlijke ontdekkingstocht en laat zien welke eigenschappen vogels zo uniek maken. Een aanschouwelijke activiteit waar zelf aan de slag wordt gegaan. Aanvang 13.00 uur, toegang gratis op vertoon van het Museon entreebewijs. Teken echte vogels! Activiteit voor iedereen vanaf 6 jaar

Onder begeleiding van een docent beeldende vorming wordt een tekening met houtskool of pastel van bijvoorbeeld een meeuw, papegaai, zwaluw, reiger of pinguïn gemaakt. Inspiratie wordt opgedaan met behulp van vogels uit de collectie van het Museon. Deze korte cursus duur van 13.30 tot 16.00 uur. Kosten bedragen E 2,50 (exclusief toegang Museon)

Museon

In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.