Algemene Onderwijsbond
Inhoudsopgave van het Onderwijsblad nr. 17
4 oktober 2008

Ton van Haperen: opleidingsniveau leraren daalt vrolijk verder
Er moeten niet alleen meer, maar ook vakinhoudelijk betere leraren komen in het voortgezet onderwijs. Precies daarom maakt minister Ronald Plasterk budget vrij. De opdracht 'red de kenniseconomie' legt hij neer bij de lerarenopleidingen. Maar hogescholen monopoliseren de opleidingsmarkt. Zij trekken de gelden naar zich toe en de universiteiten hebben het nakijken. Academici voor de klas, volgens columnist en lerarenopleider Ton van Haperen het blijft een illusie.

Instructeurs op de stoel van docent
Docenten ontlasten door instructietaken over te laten aan assistenten, oké. Maar een veel gehoorde zorg is dat roc's te vaak het onderwijs inrichten aan de hand van de rekenmachine en kiezen voor de goedkope oplossing. Bestuursvoorzitter Coen Free van het Koning Willem I College: "We zijn doorgeschoten."

'Grote leerachterstanden ex-Iederwijskinderen'
Leerlingen die een aantal jaar op een Iederwijsschool hebben doorgebracht, kampen met grote leerachterstanden in rekenen en taal. Dat meldt een school in Lopik die een aantal ex-Iederwijskinderen in haar klassen heeft. "Maar zo'n achterstand is alleen een probleem als je vanuit de leerstof redeneert, en niet als je redeneert vanuit het kind", zegt Iederwijs Nederland.

Knallende ruzies en nieuwe achternamen
Een man die zich aanmeldt als leesvader, terwijl de rechter heeft geoordeeld dat hij zijn kinderen maar eens per twee weken mag zien. Gescheiden ouders zorgen vaak voor lastige situaties op school en het kind is de dupe.

Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

Noot voor de pers:
U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.