Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

26 augustus 2008

Voorproefje nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord

Tolhuistuinfestival vertolkt Noordgevoel

Op zaterdag 4 en zondag 5 oktober 2008 vindt het derde Tolhuistuinfestival plaats. De geheime tuin en het paviljoen tussen de pont en de Shelltoren zijn een weekend lang het decor van een bonte stoet performers. Met optredens van José James, Typhoon, Orchestre International du Vetex, Giovanca, Jeroen Zijlstra en vele anderen.

De Tolhuistuin wordt in 2009 een nieuw cultureel platform in Noord. Twee grote podia, feestzalen, expositieruimtes, een groot terras aan het IJ, een sprookjesachtig park, heerlijk eten en drinken. Het derde Tolhuistuinfestival is een voorproefje van wat je hier volgend jaar elke dag kunt verwachten: een mix van muziek, theater, media, hiphop, kinderkunst en film in het hart van de stad, op de kop van Noord.

Maar wat is Noord precies? Wat betekent het voor de bewoners? En hoe ziet het eruit vanaf de overkant? Het Noordgevoel is voor iedereen iets anders. Pas als je al die verschillende beelden, verhalen en ervaringen bij elkaar brengt, kom je in de buurt.

Het Tolhuistuinfestival op 4 en 5 oktober gaat over het Noordgevoel. Heel concreet maar ook heel associatief. Het kan gaan over die ene visstek aan de Ranonkelkade, maar ook over de droom van de onbereikbare verte. Het festival geeft daarmee ruimte aan de trots van de noorderling maar ook aan de nieuwsgierigheid van de centrumbewoner en het verlangen van de reiziger.

Programma

Muziek is er van José James uit New York, die furore maakte op North Sea Jazz met zijn soulfulle hiphopjazz. De Belgische fanfare Orchestre International du Vetex mixt gypsy, ska, polka en klezmer. Het hiphopprogramma Solid in da North brengt talkshows, showcases en een optreden van Typhoon, de winnaar van de Grote Prijs van Nederland die geweldige recensies oogstte met zijn avontuurlijke hiphop-album 'Tussen licht en lucht'. De Parade van Het Noordgevoel brengt liedjes van Monica Akihary, Giovanca, Joy Wielkens, Jeroen Zijlstra, Leon Giesen en Rajae El Mouhandiz. DJ Beto, latin DJ en schrijver (o.a. Wax Poetics) uit Costa Rica host de dansvloer in de tuin.

Maar er is meer dan muziek. Op de Zwarte Markt voor Geheimen geven vijftig noorderlingen de best bewaarde geheimen van Noord prijs. Duik verder in Noord met de PoëzieRevue, volg een rondleiding door de Bed & Brek Van der Pek, shop in El Hema Noord, laat je kinderen achter bij Noordje op Wielen, bekijk de documentaire Zomer in de Van der Pek of doe mee met Flaneren kan je leren. Wandel rond in de Beeldentuin met sculpturen, foto's en installaties, of bezoek de 26 kaveltjes met 'persoonlijke grond'. In de tuin vind je ook de Vrouwenbazaar: een kleurige tent vol kraampjes met kleding, cadeaus, eten, muziek en meer, aangeboden door vrouwen uit alle windstreken.

Locatie: Tolhuistuin (tussen de pont en de Shelltoren)

Datum: Zaterdag 4 oktober van 13-24 uur en zondag 5 oktober van 14-18 uur

Toegang: Overdag gratis, zaterdagavond ¤ 5. De Beeldentuin is tot 12 oktober gratis te bezichtigen.

Informatie over het hele programma staat vanaf 1 september op www.tolhuistuinfestival.nl


---