Lustrumcongres" Eten voor Genen" MBOG 20 jaar


ZEIST, 20080908 -- De MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde) is een beroepsvereniging voor artsen en therapeuten die zich hebben geschoold in een wetenschappelijke benadering in het toepassen van voeding en voedingsstoffen. Het 22e congres van de MBOG staat in het teken van haar 20-jarig bestaan. `We zijn wat we eten, maar ook wat onze ouders en zelfs onze voorouders aten'

Het SYMPOSIUM heeft dan ook als titel meegekregen: `ETEN voor GENEN'
Voor het onderwerp voeding bestaat in onze samenleving een groeiende belangstelling. Door veranderde inzichten in de betekenis van voeding en voedingsstoffen alsmede de vorderingen in de levensmiddelen industrie en biotechnologie werd innovatie mogelijk gemaakt om `novel foods' op de markt te brengen.

De wetenschappelijke kennisvermeerdering op het gebied van de relatie tussen voedsel(bestanddelen) en gezondheid heeft er aan bijgedragen dat effecten ter preventie van ziekte en `voeding als medicijn' in toenemende mate aandacht krijgen in de biochemie en biotechnologie.

Onderzoek naar een functionele relatie tussen essentiële voedingsstoffen en (neuro)fysiologie en pathologie is in volle gang. Binnen de voedingswetenschap wordt steeds meer inzicht verkregen in de relatie tussen voedsel en gezondheid, de effecten van stoffen op de expressie van genetische informatie en oncogenen in cellen en weefsel alsmede de regulatie van metabole processen.

Is gezondheid en ziekte in te passen in een model van `genetische dispositie' of in een `fatalistisch predestinatie concept'? Of.....zijn epigenetische factoren, de actieve wisselwerking tussen genen en opvoedings- en omgevingsinterventies van doorslaggevend belang?
Tijdens het SYMPOSIUM van 4 oktober 2008 gaan de verschillende sprekers op dit onderwerp in om een brug te slaan tussen `nature' en `nurture'.

Dagvoorzitter : Dr. Gert Schuitemaker, apotheker en oprichter MBOG

Professor Frits Muskiet : inleiding.
Dr. Bert Verhage, internist; vit D en osteoporose
Marijke de Waal Malefijt, diëtist : leverproblematiek
Drs. Gabriel de Vriendt, bioloog: borstkanker
Drs. Anna Kruyswijk - van der Heijden, arts: De betekenis van slapen voor onze genen.
Dirk Zoutewelle: psychiatrie

De werktitel voor het forum is: Zin en onzin van orthomoleculaire suppletie.

De genodigden voor het forum zijn:
Prof. Dr. Frits Muskiet (UMCG Groningen)
Dr. Henk van den Berg (Voedingscentrum)
Dr. Gert Schuitemaker (Ortho Instituut)
Drs. Anna Kruyswijk - van der Heijden, organisatie"Jouw Voeding"
Drs. Machteld Huber (Louis Bolk Instituut)

Marjolijn Uitzinger leidt het forum
Samenstelling programma: wetenschapscommissie en lustrumcommissie MBOG

Na symposium borrel met muzikale omlijsting in Slot Zeist.

Deze informatiedag is bedoeld voor artsen en therapeuten die lid zijn, maar ook voor leden van andere beroepsverenigingen die geïnteresseerd zijn in het belang van voeding en voedingsstoffen.

Datum: Zaterdag 4 oktober 2008
Locatie: Hotel Figi Zeist


Info: secretariaat MBOG
T.050 409 27 17
E. info@mbog.nl
www.mbog.nl
Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde