Ingezonden persbericht


Museum van de Muskusrat

Opening zaterdag 4 oktober, 15.00 uur: Hekellaan 2 in Den Bosch, na de opening rijden pendelbusjes naar de diverse locaties.

Okt 4 - Nov 2, CBK Den Bosch: manifestatie 'ZWL3.0 Branding de Zuiderwaterlinie' met oa. Charles Otterdijk, Paul Segers, Stan Wannet en:

Martina Florians & Sasker Scheerder: 'Museum van de Muskusrat'

Voor ZWL3.0 maken Florians en Scheerder een tijdelijk bouw- werkje met de niets verhullende (maar eigenlijk ook weinig- zeggende) titel 'Museum van de Muskusrat'. Een plek die speelt met de ambivalentie rond de huidige status van het dier: is het een museum voor of over de muskusrat? Propageert het de be- strijding of juist de verspreiding? Voor wie het wil zien zijn aan- wijzingen in beide richtingen te vinden, maar antwoorden wor- den niet gegeven.

"De verspreiding van de muskusrat in Nederland vindt historisch gezien plaats vanuit het zuidoosten. Hij rukt op via waterwegen; direct na de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal werd een signifi- cante toename van muskusratten gesignaleerd in het noordelijke deel van Zeeland en Zuid-Holland". (W.J. Doude van Troostwijk: The Musk-rat in the Netherlands, its ecological aspects and their consequences to man, Leiden 1976). Er is een interessante geo- grafische overeenkomst tussen de aanwezigheid van de Neder- landse waterlinies en de populaties van muskusratten in ons wa- terrijke landje. Anders gezegd: er is het paradoxale gegeven, dat juist de aanleg van dijken en waterwegen als verdedigingswerk, in onze tijd leidt tot de grootste bedreiging ervan: Muskusratten zijn de nieuwe Fransen. Het 'Museum van de Muskusrat' is het re- sultaat van een door Florians en Scheerder gedeelde fascinatie voor eigenaardige contrapties zoals die tijdens reizen worden aangetroffen, en in hun beide fotoarchieven
aanwezig zijn onder het steekwoord 'Goede Oplossing': van Bo- menmuseum tot Levend Hekje tot Romeins Zoutwerk: soms fun- ctioneel, soms educatief, soms innovatief, maar in hun meest authentieke verschijning een inventieve ingreep van de mens in zijn directe omgeving, waarvan de aard of oorsprong zichzelf nooit helemaal blootgeeft.

Locatie: langs de zuidelijke oever van het Drongelens Kanaal, ter hoogte van de Vughtse Heide. Doorlopend te bezoeken. Openbaar vervoer: Vanaf CS 's-Hertogenbosch kunt u een trein- taxi nemen of buurtbus 203 (niet op zondag) richting Liempde, halte 'p.i. Nieuw Vosseveld' op de Lunettenlaan (15 min.). Vervol- gens fietspad volgen naar het kanaal, vóór de brug het pad rechts langs het kanaal volgen tot het 'Museum van de Muskusrat' (15 min.). Het 'Museum van de Muskusrat' ligt langs de NS-wandel- tocht 'Vughtse Lunetten' (9 km.) en is gratis verkrijgbaar bij de in- formatiekiosk op het station van 's Hertogenbosch. Auto: Komend vanaf de A2: afslag A65/N65, richting Tilburg. Op de N65 neemt u de afslag IJzeren Man / Cromvoirt (ook komend vanuit de richting Tilburg). Vervolgens de derde weg rechts, de Lunettenlaan. Aan het einde van de weg vindt u de hoofdingang van Nationaal Monument Kamp Vught. Hier kunt u uw auto gratis parkeren. Vervolgens fietspad volgen naar het kanaal, vóór de brug het pad rechts langs het kanaal volgen tot het 'Museum van de Muskusrat' (15 min.).

www.florians.nl

Martina Florians
Schieveenstraat 27b
3037 XJ Rotterdam
+31 (0)10.2143507