Ingezonden persbericht

Veelzijdig KunstWeekend Maasduinen
4 en 5 oktober 2008 van 11-17 uur, o.a. in Mook

Een veelzijdig en spannend KunstWeekend staat voor de deur, ditmaal onder het motto Locus Iste georganiseerd door het IFMA Kunstcollectief uit Bergen.
Mede-initiator Stichting Jacques van Mourik doet uiteraard mee, maar neemt dit jaar geen deel aan de centrale organisatie, o.a. vanwege drukte rondom het Jubileumprogramma en het Lexicon van Regiokunst. In het kader van het 15-jarig bestaan organiseert de Stichting in dit Kunstweekend speciale workshops en lanceert een nieuwe uitgave!Maar er gebeurt veel meer.
Alle informatie vindt u op www.stichtingvanmourik.nl in de Agenda!

* Zelf kunst maken met kunstenaars
Tijdens het kunstweekend, organiseert Stichting Jacques van Mourik twee bijzondere workshops: etsen met Ietje Pinckers-van Roosmalen en digitale fotografie met Jos Janssen waarin nog enkele plekken vrij zijn. Alle achtergrondinformatie staat op de site in Agenda / Workshops.

* Speciale uitgave: Gevangen met pen en penseel
Wie de expositie in Mook bezoekt, kan in bezit komen van een speciale kunstroute die gemaakt is in het kader van het Lexiconproject. Het betreft een omslag met boekje en kaart in meerkleurendruk waarin ruim veertig gevarieerde boekfragmenten gekoppeld zijn aan kunstwerken die de zelfde locatie tot onderwerp hebben (bijna allemaal uit de collectie van de stichting en aangevuld met enkele speciaal voor deze uitgave gemaakte foto's van de Middelaarse fotograaf Jos Janssen). Op deze manier ontstaat een verrassende kijk op het rijke culturele verleden van de regio tussen 1825 en 2006. Alleen tijdens het weekend wordt de uitgave aangeboden voor minder dan de productiekosten (6,50 euro), daarna wordt de prijs 13,50 euro.

(Foto: het omslag van de jubileumuitgave)

En verder:

* Gratis openstelling van de zomerexpositie
Op beide dagen van 11-17 uur, Gemeentehuis, Raadhuisplein 6 Mook, Vrije entree De expositie biedt een verrassende kennismaking met vijftien jaar verzamelen in Mook. Van kunst tot curiosa, van krantenartikel tot foto en veel daar tussenin. (Meer informatie op de pagina Zomerexpositie.)U kunt de tentoonstelling op eigen gelegenheid bekijken, maar voor vragen zijn mensen van de Stichting aanwezig.

* Extra: werk van Joop Uittenbogaard
Alleen tijdens het Kunstweekend wordt ook een aantal werken van de nestor van de actieve kunstenaars in de gemeente Mook, Joop Uittenbogaard (1916), getoond.

* Uitgebreide rondleiding
Zaterdag 4 oktober en zondag 5 oktober, 14 uur, Gemeentehuis, Raadhuisplein 6 MookTijdens de rondleiding over de zomerexpositie gaat het over werk van de stichting, de passie van het verzamelen en de betekenis van 'Regiokunst'.Deelname rondleiding: E 3,50 p.p. incl. koffie, duur ca. 1,5 uur; reserveren is nodig en kan via stichtingvanmourik@planet.nl of telefonisch via 024-6961381 / 024-3584998

* Derde MaasduinenPrent
Tijdens het Kunstweekend is op de exposities in Roepaen (Ottersum) en Graefenthal (Asperden) waar resp. alle Duitse en Nederlandse deelnemers zich presenteren en natuurlijk ook in Mook, de MaasduinenPrent | RegioGrafik te koop. Het betreft een exclusieve druk, in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Dit jaar wordt de prent gemaakt door de Mookse kunstenaar Arno Beijk en de Duitse kunstenaar Marco Henkenjohann.

* Wandelen of fietsen in Mook, Plasmolen en Heumen
Wie op eigen gelegenheid de omgeving wil verkennen, kan wandelen in Plasmolen en fietsen vanuit Mook en Heumen. Beide dagen zijn routebeschrijvingen zo lang de voorraad strekt verkrijgbaar in het Gemeentehuis (Raadhuisplein 6 Mook).
'In het voetspoor van de Plasmolense schilders' duurt ca. 70 minuten en kan worden ingekort tot 55 of 35 minuten. U ziet waar de schilders inspiratie vonden en komt langs plekken waar schilders woonden.
'In het voetspoor van inwoners en passanten' heeft Mook als vertrekpunt en passeert in ongeveer anderhalf uur diverse locaties in Mook, Middelaar en Plasmolen die door kunstenaars zijn vastgelegd.
In Heumen is een fietsroute van ca. 40 minuten uitgezet: 'In het voetspoor van burgemeester en baron' vertrekt bij Landgoed Bergzicht en verbindt het verhaal van de excentrieke miljonair Jan Jacob Luden met dat van de beeldhouwer Jac. Maris; de route is uit te breiden met een klim naar Ludens meest bijzondere schepping, het Jugendstil jachtslot De Mookerheide.