Politie Haaglanden

extra persbericht 4 oktober

Delft, 04-10-2008 o Twaalf samenwerkende opsporingsinstanties hebben in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 oktober 2008 voor het eerst op de rijksweg A13 in de gemeente Delft de actie Ochtendgloren gehouden. In beide richtingen zijn bestuurders gecontroleerd op snelheid, het gebruik van alcohol en andere overtredingen.
Tussen 22.30 en 04.00 uur zijn zoveel mogelijk bestuurders naar de parkeerplaatsen Ruijven en Vrijenban geleid, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden. De controle Ochtendgloren heeft als doel het alcoholmisbruik van (beginnende) bestuurders en andere overtredingen terug te dringen in het belang van de verkeersveiligheid en het terugdringen van de (midden)criminaliteit op en rond de A13 teneinde de veiligheid van de burgers te waarborgen.

Gezamelijke inspanning:
Aan deze gezamenlijke controle werkten ruim 125 personen mee van politie Haaglanden, het Korps landelijke politiediensten: de diensten Verkeerspolitie en Nationale Recherche, Permanent Autoteam, Algemene Inspectiedienst, Belastingdienst, Douane, Koninklijke Marechaussee, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Openbaar Ministerie, Drugsexpertise Nederland. Rijkswaterstaat verleende facilitair haar medewerking. Ruim 1090 personenautos en 29 vrachtautos werden aan een controle onderworpen.

Resultaten:
Ter zake rijden onder invloed werd in 29 gevallen proces-verbaalopgemaakt. De hoogste score bedroeg 645 Ugl. Een rijbewijs werd ingevorderd van een beginnende bestuurder 380 Ugl. Bij een buitenlander werd een schikking van 250,00 geïnd. Een aantal malen wordt bij een beginnende bestuurder de zgn. LEMA cursus opgelegd / toegepast. In totaal werden 125 processen-verbaal opgemaakt wegens het niet kunenn tonen rijKentekenbewijs, ondeugdelijke verlichting, APK, scherp uitstekende delen; rijden zonder rijbewijs, getinte ruiten, gladde banden, identificatieplicht, rijden over vluchtstrook, snelheid, onverzekerde auto'sen het rijden zonder gordel.

Politie/Douane:
Tientallen malen werden verdovende middelen aangetroffen welke hoeveelheden vielen binnen het gedoogbeleid. In alle gevallen werd afstand gedaan.

Politie:
Een bestuurster werd rijdend op de A 13 aangetroffen in een Brommobiel terwijl zij daarnaast niet handsfree aan het telefoneren was. Bestuurster bleek onder invloed van alcoholhoudende drank en was letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Haar brommobiel is inbeslaggenomen en afgevoerd.

BPM/Douane:
Vijf Nederlanders werden aangetroffen in buitenlandse voertuigen. Navorderingen volgen en in sommige gevallen is waarschuwend opgetreden.

Taxiwetgeving:
Een taxichauffeur werd geverbaliseerd omdat deze de gehele dag tijdens zijn dienst geen enkele formaliteit (rittenboek dagstaten) had ingevuld. Een schikking van 1000,00 euro is uitgeschreven. Naar aanleiding van deze uitreiking ging deze chauffeur door het lint en werd vervolgens geverbaliseerd wegens belediging. Terplaatse werd hem nog een aanvullende schikking van 350,00 euro voorgeschoteld.

OPS:
Circa 15 personen kwamen voor in het opsporingsregister. Een totaalbedrag van rond de 7000,00 euro werd geïnd. Eén Vonnis werd betekend.

Belastingwetgeving/Belastingdienst:
Voor de belastingdienst waren de hits bij tijd en wijle niet bij te benen. Maar liefst 34 keer werd beslag gelegd en zijn 21 voertuigen daadwerkelijk inbeslaggenomen en afgevoerd. De totale invorderbare schuld bedroeg nagenoeg 150.000. Hiervan is ruim 12.000 euro direct geïnd.

Voertuigcriminaliteit:
In een Honda Civic werd door het Permanen Auto Team een motorblok aangetroffen wat niet geschikt bleek voor dit type auto. Nader onderzoek wordt ingesteld. Voertuig moet in ieder geval worden gekeurd.

Bederfelijke waar:
Bij de controle werden twee doosjes lollies aangetroffen welke vol meelwormen en mieren zaten. Houdbaarheidsdatum bleek tot het jaar 2005 te zijn.