Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district

Breda, 04-10-2008

Twee arrestaties na vernielingen in Bredase wijk Driesprong

BREDA: De politie heeft vrijdagavond omstreeks 22.45 uur op de Vlielandstraat twee mannen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij een incident waarbij een bewoner van een antikraakpand bedreigd werd en waarbij ook vernielingen aan diens woning werden aangericht. De politie hield tot 00.45 uur extra toezicht in de wijk. Het bleef verder echter rustig.

De politie kreeg omstreeks 21.46 uur een melding dat de ruiten ingegooid zouden worden van een woning aan de Vlielandstraat. De agenten spraken ter plaatse met de 23-jarige bewoner, die daar de woning huurt in het kader van anti kraak. Hij vertelde dat hij samen met een vriend een film zat te kijken in de woning. Plotseling hoorden ze een grote klap. Ze zagen dat de ruit van de voordeur vernield was. De vernieling zou volgens hen mogelijk gepleegd zijn door personen die een feest bezocht hadden dat in de wijk in een tent voor de oudbewoners georganiseerd werd. De buurt gaat gerenoveerd worden en veel panden worden gesloopt.

Rond 22.30 uur hoorde dezelfde 23-jarige bewoner harde stemmen voor zijn woning. Hij hoorde een klap, er bleek opnieuw een ruit, nu van het grote raam aan de voorzijde van de woning ingegooid te zijn. Hij liep vervolgens samen met zijn vriend naar buiten. Daar stond een groep jongeren die volgens de bewoner dreigementen in zijn richting uitten. Terwijl de bewoner buiten stond, zijn kennelijk verschillende personen zijn woning binnen gegaan en hebben daar vernielingen gepleegd. Diverse planten, souvenirs en twee fietsen werden vernield. Na aankomst van de politie wezen de bewoner en zijn vriend twee personen aan die uit een steeg kwamen. Deze personen waren volgens hen betrokken bij het incident. Deze mannen, 19 en 22 jaar uit Breda werden aangehouden.

De politie heeft tot rond 00.45 uur uit voorzorg met extra manschappen in de wijk gesurveilleerd. Het bleef echter rustig en het feest verliep verder in goede orde. De organisatie van deze feestelijke bijeenkomst betreurt het dat enkele jongeren zich misdragen hebben. Zij benadrukte dat het feest zelf geen wanklanken had opgeleverd. De verdachten zijn in verzekering gesteld, er wordt een nader onderzoek ingesteld naar het incident en naar de overige personen die hierbij betrokken zijn geweest.

Vier arrestaties tijdens horecatoezicht in uitgaanscentrum Breda

BREDA: De politie heeft vannacht tijdens het horecatoezicht in de Bredase binnenstad vier arrestaties verricht. De agenten hadden de handen vol aan een 31-jarige Bredanaar die zich hevig verzette bij zijn arrestatie, drie agenten liepen daarbij lichte verwondingen op. Een vrouw die zich met deze aanhouding bemoeide, beet een agente in haar rechterarm. Zij en haar vriendin die ook een duit in het zakje deed, werden eveneens aangehouden. Een vierde arrestatie betrof een man die niet voldeed aan de vordering


* Omstreeks 03.30 uur werd op de Visserstraat een 35-jarige man uit Maastricht aangehouden. De man had in een bar met een glas gegooid. Hij werd gevorderd de stad te verlaten. Op het moment dat hij weer bij hetzelfde café aan kwam lopen, is hij aangehouden.
* Omstreeks 04.20 uur werd een 31-jarige Bredanaar aangehouden op de Vismarktstraat. Agenten zagen dat de verdachte achter twee vrouwen aanliep die daar in het geheel niet van gediend waren en tegen de man riepen dat hij op moest rotten. Een politieruiter die toezicht hield plaatste vervolgens haar paard tussen de man en de twee vrouwen. Hierop trok de verdachte aan de teugels van het paard waardoor het dier begon te steigeren. Hierop werd hij aangehouden. De man verzette zich daar hevig tegen en probeerde zich los te rukken. Daarbij kwam hij met een elleboog tegen het hoofd van een politieman. Tijdens de worsteling kwam een biker ten val en liep een pijnlijk scheenbeen op. Uiteindelijk kregen de agenten de controle over de man en kon hij worden overgebracht naar het bureau. Hij is in verzekering gesteld. Een 19-jarige vrouw uit Dorst werd eveneens tijdens bovenstaand incident op de Vismarktstraat aangehouden. Zij moedigde de man aan die zich verzette aan en beledigde een vrouwelijke agent. Bij haar arrestatie verzette zij zich. Hierbij beet ze in de rechterarm van een agente. Ook zij is in verzekering gesteld. Haar vriendin, ook een 19-jarige vrouw uit Dorst werd aangehouden. Zij probeerde de arrestatie van haar vriendin te belemmeren en riep beledigingen naar de politie.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; Politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig
alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig én
karaktervol.

Rijder onder invloed aangehouden

ETTEN-LEUR: Een 21-jarige man uit Etten-Leur is vannacht omstreeks 03.20 uur op de Cellostraat aangehouden ter zake rijden onder invloed. De automobilist blies 470 ugl. Hij kan een proces-verbaal tegemoet zien.

Potentiële inbreker in Breda Noord aangehouden

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 00.20 uur op de
Vlaanderenstraat een 17-jarige jongen uit Breda aangehouden omdat hij met een tas door de wijk liep met daarin inbrekersgereedschap.

De agenten zagen tijdens hun surveillance vier jongens lopen op de Vlaanderenstraat. Een van de jongens zette een tas tegen een hekwerk aan. Op het moment dat hij kennelijk de politie in de gaten kreeg, rende hij hard weg. Hij kon na een achtervolging worden aangehouden. Hij was op het dak van een garagebox geklommen, maar kon door een agent nog aan zijn broekspijpen worden vastgehouden. De knaap gooide vervolgens een steen naar de diender die hem losliet, maar vervolgens zelf het dak opklom en de jongen arresteerde. In de tas zaten een slotentrekker, een baco, een koevoet en een breekijzer. Het is in Breda verboden om 's nachts met inbrekerswerktuigen rond te lopen. Zijn ouders zijn in kennis gesteld.

Auteur
Willem van Hooijdonk