Uitgave van Consulaat Generaal van Nepal in Nederland
Nepal Nieuws
http://www.nepal.nl/nieuws.htm

cid:660400716@28112006-2E87


Linkse Kumari

De Maoistische regering heeft de autoriteiten in Bhaktapur toegestaan een nieuwe 'levende godin' - Kumari - te benoemen. Tot op heden stond de selectie onder leiding van de hofpriester, maar bij gebrek aan een 'hof' diende een andere oplossing gevonden te worden.
Deepak Bahadur Pandey van de Trust Corporation, een staatsinstelling die het jonge meisje Shreeya Bajracharya uitkoos: "The government authorised us to appoint the Kumari and we have done that for the first time."

_45062573_ac23f383-301f-473b-b2fd-353950c0731a.jpg

Shreeya Bajracharya, de nieuwe Kumari van Bhaktapur

Kumari's moeten een serie rituele tests ondergaan (bijvoorbeeld in het donker niet gaan huiveren bij het zien van een afgehakte geitenkop) en voldoen aan tenminste 32 lichamelijke kenmerken. Shreeya, de dochter van een boer, is gekozen omdat zij ondermeer "wimpers als een koe" had , en bovendien een stem "zo zacht en helder als die van een eend".

Kumari's leven het leven van een godin: luxueus maar ook wel wat eenzaam. Ze verblijven in een paleisje en worden aanbeden door zowel Hindoes als Boeddhisten. Ze worden met pensioen gestuurd op het moment van hun eerste menstruatie. Dit 'vloeien van bloed' maakt hen weer tot een gewoon mens.
De voorgangster van Shreeya werd ontslagen omdat zij geheel tegen de traditie naar Amerika was gereisd om daar een film over Kumari's te promoten. Maar dat ontslag was ook tegen de traditie, waarna ze weer in functie trad - tot haar eerste maandelijkse stonde.

Een andere belangrijk nieuwsfeit uit Bhaktapur dat de telexen deed ratelen: Gyanendra Shah heeft een Hindoe tempel bezocht en daar de zegen ontvangen van Shree Kripaluji Maharaj, 'an Indian god-man'.

_45074179_gyanendra_afp226.jpg

Gyanendra voor de tempel

De ex-koning (evenals een Kumari 'gepensioneerd' wegens het vloeien van bloed, maar dan anders - het resultaat was in elk geval dat ook Zijne Majesteit weer een 'gewoon mens' werd) was geheel op eigen kracht de dertien kilometer naar Bhaktapur gereisd vanuit Nagarjuna, een buitenhuis waar hij van de regering tijdelijk mag wonen.
Na het bezoek aan de tempel sprak hij kort met de pers: "Let peace prevail in the country and all Nepalese people be able to live and work as per their wish."
Het was voor het eerst dat we Gyanendra niet 'my country' en 'my people' hebben horen zeggen.

Wereldse zaken

Voor de meer wereldse zaken kijken we naar Kathmandu.

In tien jaar tijd moeten er 10.000 Megawatt aan elektriciteit worden opgewekt door op grote schaal waterkrachtcentrales aan te leggen.
Minister Bushnu Poudel van Water Resources: "If we go by the old work culture, it will be impossible for the government to achieve the 10,000 MW target. The goal can be achieved if the new government moves ahead in a dynamic way on the basis of national consensus."

Duidelijke woorden, net zoals uit de mond van de minister van Binnenlandse zaken Bam Dev Gautam, die er op blijft hameren dat de bars en nachtclubs om 11 uur dicht moeten: "Whatever business they want to do, should be done before 11pm. These measures are being taken in order to maintain peace and security."
Hij voegde daaraan toe: "The activities in Kathmandu's dance bars and restaurants are socially unacceptable. Many restaurants have employees as young as 14 years of age who are forced to do all sorts of jobs." Met die "all sorts of jobs" wordt ook prostitutie bedoeld.
Critici denken dat de maatregelen contraproductief zullen werken: door hun baan als waitress te verliezen, zakken de meisjes juist dieper weg in het nachtleven.

miss_teen_nepal_2006_01.jpg

De beauties in vrijer dagen

Daar komt nog bij dat de Miss Nepal verkiezingen voor de zesde maal zijn uitgesteld, tot grote woede van de deelnemende beauties.
Hun voornaamste tegenstrever is de women's wing van de Maoisten, de 'All Nepal Women's Organisation (Revolutionary)'.
De leidsvrouwe van deze club, Pampha Bhusal, heeft een transparante mening terzake: "The beauty contest discriminates against certain ethnic groups and against shorter and darker women. Besides that, it demeans women by using them to advertise toothpaste and shampoo."
Een deelneemster aan de schoonheidswedstrijd, de 19 jarige Pranayna KC, zegt dat de Maoisten young women's rights schenden en dat ze geen stap dichter bij elkaar komen, ondanks de verwoede pogingen: "The way these Maoist women talk to us, they always think they are right. Everything they say is right, every view that they have is right. I feel like we are under a dictatorship more than being a republic or a democracy."

Losse eindjes

Secretaris Generaal van de VN Ban Ki-moon zal Nepal eind Oktober met een bezoek vereren op uitnodiging van premier Pushpa Kamal Dahal.

De inflatie is in Augustus gestegen naar 13.1 procent tengevolge van de sterk gestegen prijzen van voedsel, brandstof en diensten. Vorig jaar was de inflatie 6.3 procent in dezelfde periode.

Het is nu Dasai in Nepal, en president Ram Baran Yadav zal dit jaar de traditionele tika uitdelen "aan geinteresseerden". Vroeger deed de koning dat.
En gelukkig vernemen we ook nog van de stokoude Girija Koirala, net voor Dasai. Tijdens een teaparty herhaalde de octogenerian leader van de Congres Partij dat de Maoisten niet democratisch te werk gaan. "Ik heb zestig jaar gestreden voor democratie, en ik zal dat blijven doen", zo sprak de 84 jarige veelmalige ex-premier van Nepal, die bij de verkiezingen een gevoelige nederlaag had geleden.
Premier Dahal zei daarentegen dat "sommige elementen nog steeds een gevaar vormen voor de nationale soevereiniteit en eenheid."
Welke elementen dat zijn, werd niet duidelijk. Tijdens het Dasai festival, wanneer Nepal voor tien dagen 'gesloten' is, kunnen de Singha Durbar watchers dit eens rustig gaan uitzoeken.

singha_durbar.jpg

Singha Durbar, de regeringszetel van Nepal


Vorige nieuwsbrieven: zie het Nepal Nieuws Archief
http://www.nepal.nl/nieuws.htm
(voor illustraties en hyperlinks zie het origineel)