Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / MEDIA RELEASE
Nederland pakt pole position!

Zandvoort, 4 oktober 2008

Jeroen Bleekemolen heeft A1 Team Nederland de pole position bezorgd voor de Sprintrace van de A1GP Zandvoort. Op het duinencircuit maakte het team de vooraf toegedichte favorietenrol voorlopig waar door in een kwalificatie die tot het laatste moment spannend bleef Nieuw Zeeland en Ierland net achter zich te houden.

De vrije trainingen van de thuisrace van A1 Team Nederland waren al een eerste teken. Bleekemolen zette al snel in de sessie tijden neer waar de rest zich op stukbeet. Alleen in de tweede helft van de eerste vrije training moest men Italië voor zich dulden, toen de baan na een korte regenbui aan het opdrogen was. De rest van de dag bleef de regen weg.

De A1GP kwalificatie verliep anders dan normaal. Vanwege het late arriveren van een aantal teams, waaronder China en Portugal had A1GP de sessie aangepast. In plaats van vier segmenten, waarbij de eerste twee bepalend waren voor de Sprintrace en de laatste twee voor de Hoofdrace was er nu één sessie van een uur, met een ongelimiteerd aantal ronden. De teams hadden daarbij de beschikking over twee sets nieuwe banden en mochten vier maal de powerboost gebruiken om zo een snellere tijd neer te zetten. De tijden bepaalden ook alleen de Sprintrace startopstelling.

A1 Team Nederland ging een in totaal drie maal naar buiten en meteen zette Bleekemolen de toon door met een ruime marge een snelle tijd neer te zetten. De tweede run van Jeroen werd onderbroken door een rode vlag, na een crash van Australië. Inmiddels had Ierland de voorlopige pole overgenomen en stond zo'n zes tiende los. In zijn laatste run op nieuwe banden gaf Jeroen alles en bij het passeren van de finish klonk er een gejuich op vanaf de volle hoofdtribune en de duinen. Toen werd het nog even nagelbijten voor A1 Tean Nederland en de aanwezige fans rond het circuit, er waren nog tien minuten te gaan. Met een tijd van 1'24.213 bleek hij uiteindelijk drie tiende sneller dan Nieuw Zeeland en Ierland en kon Jeroen zijn tweede A1GP pole vieren.

De pole position is ook een mooie eerste beloning voor de A1 Team Nederland monteurs maar weinig slaap kregen vannacht vanwege een motorwissel.

Jeroen Bleekemolen; "Mooier kan je het seizoen natuurlijk niet beginnen. Op pole tijdens je thuisrace. We stonden eigenlijk sinds vanochtend steeds eerste, maar dan moet je het nog wel kunnen waarmaken. De auto voelde echt heel goed aan, zowel in het natte vanochtend als onder droge omstandigheden. Ik wist eigenlijk direct al dat mijn snelste rondje echt wel goed zou zijn voor een voorlopige pole. Na die laatste code rood door Frankrijk werd het nog even spannend, omdat iedereen toch nog een vrije run had en een aantal nog op nieuwe banden stonden. Dan zijn die laatste minuten van de kwalificatie enorm spannend, ondanks dat ik zoiets al een paar keer heb meegemaakt. Het rijden met de powerboost tijdens de kwalificatie is nog best lastig trouwens, je hebt er maar vier en als je er een indrukt en je maakt een fout dan ben je meteen gezien.

Jan Lammers; "Pole position is natuurlijk geweldig. Als je vooraf je ambitie kenbaar maakt en je kan die direct dan voor een gedeelte invullen dan is dat een mooi teken, maar ook een tussenstand. Laten we voor nu genieten van die tussenstand van pole position. Morgen moeten we weer van voren af aan beginnen, maar we beginnen ook van voren af. Er staan nu mooie jonge talenten voorin, de coureurs zijn blij met de auto's. We zijn heel trots dat Jeroen hier gewoon vooraan staat."

Morgen om 11.00 uur begint de A1GP Sprintrace, met rollende start. De verplichte pitstop is door A1GP wel uit de korte race gehaald, in de Hoofdrace die om 15.00 uur van start gaat zitten nog wel twee verplichte pitstops.