Ingezonden persbericht

Chris van der Drift wint Formule 1 test bij Honda: "Fantastisch!"

MONZA - Chris van der Drift kan het amper nog beseffen. Zaterdag stelde de 22-jarige Rotterdammer de titel in het International Formula Master kampioenschap veilig door opnieuw op het podium te eindigen. Als hoofdprijs mag hij testen bij het Honda Racing F1 Team. "Dit was een geweldig jaar met prachtige resultaten dankzij fantastisch werk van het team en de ondersteuning van mijn management. Ik kan het bijna niet geloven", zei Van der Drift.

De kwalificatie verliep erg rommelig, maar Van der Drift scoorde zijn zevende pole uit acht raceweekends. "Het was één grote puinhoop. In het begin heb ik direct keihard gepusht omdat er dreiging was van regen", vertelde Chris. "Het begon vervolgens licht te spetteren waarna een rode vlag volgde. Met 26 rijders was er veel verkeer op de baan en was het onmogelijk om tussen de twee rode vlaggen door een snelle tijd te rijden. Hierdoor bespaarde ik wel een set nieuwe banden."

Monza staat bij de Formula Master bekend vanwege het slipstreamen. Bij de start behield rijder die ondersteund wordt door Racing Pool de koppossitie, maar kreeg geen kans om uit te lopen vanwege een heftige crash in de eerste ronde. De safety-car neutraliseerde de wedstrijd voor een aantal ronden, waarna een herstart volgde. Bij het ingaan van de eerste bocht moest Van der Drift als tweede aansluiten achter Fabio Leimer. "Het is onmogelijk om bij zo'n herstart de koppositie te behouden. Het maakt niet uit hoeveel ruimte je hebt, want degene achter je rijdt dankzij het lange rechte stuk snel naar je toe. Zo passeerde ik Fabio bij de tweede herstart en hij mij bij de derde", legde Chris uit. De overige rijders lieten elkaar niet leven getuige de vele aanrijdingen in het competitieve veld. Na de laatste herstart kreeg Van der Drift twee ronden de tijd om de koppositie te heroveren. De JD Motorsport-coureur zat iedere bocht aan de buitenkant van zijn concurrent, maar wist de sensationele inhaalpogingen net niet om te zetten in de zege. Met een 'close-finish' kwam Van der Drift als tweede en nieuwe kampioen over de streep. Verder zette hij opnieuw de snelste raceronde op zijn naam.

"Ik ben dolbij met dit resultaat en ik kan het eigenlijk nog niet bevatten dat ik kampioen ben", vertelde Chris van der Drift die dankzij het goede resultaat een test bij het Honda Racing F1 Team won. "Dit was een geweldig seizoen waarbij de samenwerking met het team perfect verliep en de steun van mijn management was perfect, waarvoor veel dank! We hebben het hele seizoen een snelle auto gehad en dat resulteerde in het behalen van zeven pole positions uit acht raceweekends; een record dat niet snel geëvenaard zal worden. Nu rest zondag de tweede race waarbij waar ik zonder druk volgas kan racen om mijn Formula Master-seizoen in stijl af te sluiten!"

Chris wordt ondersteund door: Racing Pool, National Meats Ltd, BMW Ekris, Arai Helmet en Oakley.

Uitslag race één International Formula Master, Monza (Italië), 4 oktober 2008:
1 Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, 13 ronden in 33:34.227
2 Chris van der Drift, (NED/NZL), J.D. Motorsport, +0.387
3 Mihai Mirinescu, (ROM), Pro Motorsport, +1.030
4 Arturo Llobell, (ESP), Cram Competition, +2.281
5 Harald Schlegelmilch, (LAT), Trident Racing, +2.768
Snelste raceronde: Chris van der Drift in 1:45.747 in ronde 6

Chris van der Drift strijdt mee om de F1 Driven Dutch Racedriver of the Year award, een initiatief van Force India F1 mede-eigenaar Michiel Mol. Onder leiding van Mol zal een ervaren jury het hele jaar de raceactiviteiten van acht getalenteerde Nederlanders volgen, onder hen ook Van der Drift. Autosportliefhebbers kunnen iedere ronde op Chris stemmen via www.f1driven.com of SMS "CHRIS" naar 1008 (¤1,50 per sms). Stemmers maken kans op diverse prijzen, waaronder een reis naar een Grand Prix in Europa.

--