Waterschap Roer & Overmaas


Roermond

Fiets de Palingtocht in Roermond

Palingtocht in Roermond

Op 5 oktober 2008 vindt in Roermond en omstreken de Palingtocht plaats. De Palingtocht voert langs stuwen en waterkrachtcentrales, die rondtrekkende vissen zoals de paling belemmeren naar hun opgroeigebieden en paaiplaatsen te zwemmen. Langs deze fietsroute staan visexperts van allerlei organisaties, die uitleg geven bij net aangelegde oplossingen voor dit probleem. Ook geven zij informatie over de bedreigde paling, andere trekvissen, en (duurzame) visserij. Voor kinderen is er een programma met o.a. waterproefjes. Iedereen is van harte welkom om vanaf 10:00 uur mee te fietsen.

De fietsroute is speciaal voor deze dag uitgezet, en komt o.a. langs Roermond, Linne en Sint Odiliënberg. De route is circa 30 km lang, maar er zijn mogelijkheden om een verkorte of langere route te fietsen.

De Palingtocht start bij de nieuwe vispassage met kijkvenster onder water bij de ECI waterkrachtcentrale te Roermond (Molenweg 56). Starten kan tussen 10:00 en 13:00 uur. De activiteiten langs de route eindigen om 17:00 uur.

In verband met de Limburgse Molendag worden ook in de ECI waterkrachtcentrale rondleidingen gegeven.

Over de paling
De paling is een bijzondere vissoort, die als klein glasaaltje helemaal vanuit de Sargassozee naar de Europese rivieren en sloten zwemt, waar hij opgroeit tot een dikke paling. De volwassen paling zwemt duizenden kilometers terug naar de Sargassozee om zich voort te planten. Tijdens deze lange tocht komt de paling veel gevaren tegen, zoals vervuild water, visnetten en barrières, zoals stuwen, gemalen en waterkrachtcentrales. Al deze gevaren hebben gezorgd voor een sterke teruggang van de palingstand.

Betrokken organisaties: Sportvisserij Nederland, FishFlow Innovations, Hengelsportfederatie Limburg, Combinatie van Beroepsvissers, WNF Noord- en Midden-Limburg, Visstand Beheer Commissie Roer, visser Slabbers. Georganiseerd door Stichting Reinwater, Rijkswaterstaat Limburg en Waterschap Roer en Overmaas.