Vlaamse Overheid

Bedrijvendag 2008

Agentschap Wegen en Verkeer op Open Bedrijvendag 2008

Vlaamse overheid

vrijdag 19 september 2008

Op zondag 5 oktober 2008 neemt het Agentschap Wegen en Verkeer deel aan Open Bedrijvendag. Bezoekers worden verwacht tussen 10 en 17 uur in het wegendistrict van Geel (Kleinhoefstraat 1, 2440 Geel).

Onderweg
We krijgen er elke dag mee te maken: we rijden over de wegen, stoppen voor verkeerslichten en kijken nog vlug de snelheidsmeter na wanneer we een flitspaal voorbij rijden. We kiezen voor de E19 of A12 om van Brussel naar Antwerpen te rijden. Maar waarom spreken we over de E19? En hoeveel kilometer wegen, fietspaden en voetpaden is Vlaanderen rijk? Hoe wordt de inrichting van een kruispunt bepaald? Wie bel ik als ik een put opmerk op de autosnelweg, of - erger nog - een spookrijder? Op deze en andere vragen krijgen bezoekers een antwoord. Onderweg zijn zal nooit meer hetzelfde zijn na hun bezoek!

Wie zijn wij?
Het Agentschap Wegen en Verkeer is een onderdeel van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. Het Agentschap is verantwoordelijk voor de aanleg, de uitrusting, de herinrichting, het onderhoud en het beheer van de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Het zorgt ook voor een vlotte en veilige afwikkeling van het verkeer en het levert wegenbouwtechnisch advies. We werken samen met 1700 collega´s. Wie geïnteresseerd is om ons te vervoegen kan alle informatie vinden op onze "Bouw mee aan Vlaanderen" stand.

Wegwerkzaamheden
Het is een noodzakelijk kwaad: om veilige en goed onderhouden wegen te realiseren vinden er regelmatig wegwerkzaamheden plaats. We staan voor een keer niet stil bij de hinder, maar wel bij de voorbereiding en het resultaat van de werkzaamheden. We plaatsen zowel recent uitgevoerde als geplande projecten in de kijker. Onder andere de Kempische Noord-Zuidverbinding komt aan bod. Er is ook aandacht voor een actueel project: de heraanleg van de verkeerswisselaar (beter bekend als het Klaverblad) in Lummen. Aan de hand van plannen, 3D overzichtsbeelden en wervelende filmpjes volgen bezoekers stap voor stap hoe alles in zijn werk gaat.

De techniek staat voor niets
Naast wegwerkzaamheden heeft het agentschap een veelheid aan taken die heel wat minder zichtbaar zijn. Weinig mensen staan stil bij de verlichting langs de weg, de praatpalen of de dynamische verkeersborden. Het agentschap staat onder meer in voor het verzorgen van de winterdienst. Open Bedrijvendag is de ideale gelegenheid om daar meer over te weten te komen. Wij demonstreren onder meer de werking van een zoutstrooier en bieden de kans om de binnenkant van een flitscamera te bekijken. Bezoekers kunnen ter plaatse het gewicht van voertuigen op de E313 waarnemen met behulp van de "Weigh in Motion" en camerabeelden.

Verder is er ook de mogelijkheid om heel wat wegenbouw-technische apparatuur van naderbij te bekijken. Men kan onder andere kennismaken met het multifunctioneel meet-toestel ARAN, de SCRIM (om de stroefheid van een weg op te meten) en de boorwagen. Bezoekers kunnen persoonlijk onze geluidsmeetwagen testen aan de hand van hun eigen stem-geluid.

Spelenderwijs leren
Hoe moeilijk is het om stapvoets tussen kegels te slalommen met een promillebril op je neus? Dit kunnen bezoekers aan den lijve ondervinden.

Voor de allerkleinsten wordt een springkasteel voorzien. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen in het verkeerspark kennismaken met het verkeer en de regels die daar gelden. De fietsen, gocarts en professionele begeleiding staan hen op te wachten. En nu maar oppassen dat ze niet geflitst worden!

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Erika Decorte, communicatieverantwoordelijke, Agentschap Wegen en Verkeer
Tel: 03 224 69 11
Fax: 03 224 68 81
Email: wegen.antwerpen@vlaanderen.be