Gemeente Laarbeek


Open dag rioolwaterzuivering op 5 oktober

AARLE-RIXTEL - Op donderdag 2 oktober wordt de gerenoveerde rioolwaterzuivering (rwzi) in Aarle-Rixtel officieel opgeleverd. De werkzaamheden begonnen in oktober 2004. Tijdens de uitvoering van het project is de rwzi volledig in gebruik gebleven. Dit was mogelijk doordat de bouwwerkzaamheden in fasen zijn uitgevoerd. De verbouwing was nodig om de rioolwaterzuivering te laten voldoen aan de hedendaagse milieueisen en om de capaciteit uit te breiden.

Milieueisen

De rwzi in Aarle-Rixtel moest nodig worden aangepast en uitgebreid. In de loop van de jaren zijn de zuiveringseisen steeds verder aangescherpt en het zuiveringsresultaat volstond niet meer. Ook waren diverse onderdelen na ruim 30 jaar aan vernieuwing toe. Door de grootscheepse verbouwing zit in het gezuiverde afvalwater minder fosfaat en stikstof. Hiermee voldoet de rwzi aan de eisen van het lozingenbesluit WVO stedelijk afvalwater. De technische staat van de rioolwaterzuivering vereiste bovendien een grondige aanpassing van de diverse zuiveringsonderdelen. Daarnaast zijn aanpassingen gedaan om het energieverbruik te beperken en geur- en geluidsoverlast te minimaliseren.

Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas: We zuiveren hier dagelijks gemiddeld 15.000 m3 rioolwater van circa 300.000 huishoudens. Zonder gezonde rwzi worden mensen ziek. Daarom doet het waterschap geen enkele concessie aan de kwaliteit van water. Wij zijn ongelooflijk blij met de getoonde inzet van onze medewerkers en partijen waarmee wij samenwerkten. En samen met de burger maken wij van de opening van rwzi Aarle-Rixtel een feest van het zuiverste water!

Scholenproject

Op vrijdag 3 oktober rondt waterschap Aa en Maas, in het kader van de heropening van de zuivering in Aarle-Rixtel, een scholenproject af. Leerlingen van omliggende scholen maakten de meest creatieve werkstukken over het waterschap. De mooiste krijgen op de rwzi een prijs uitgereikt. Scholen in de omgeving van de rwzi zijn benaderd om aan dit project mee te doen. Enerzijds om aan te geven dat vanaf heden op de rwzi rondleidingen voor scholen weer mogelijk zijn. Tijdens de verbouwing was dit niet mogelijk vanwege veiligheidseisen. Anderzijds om het vernieuwde educatieprogramma onder de aandacht te brengen. Kijk hiervoor op de website www.aaenmaas.nl/educatie.

Open dag

Iedereen die belangstelling heeft om de vernieuwde zuivering te bekijken is op zondag 5 oktober van harte welkom aan de Bakelseweg 2 in Aarle-Rixtel. Van 11.00 tot 16.00 uur opent de zuivering haar poort. Er zijn rondleidingen over het terrein. Voor kinderen zijn er diverse attracties. Zo kunnen ze op de foto met Droppie Water, is er een springkussen en natuurlijk ontbreekt iets lekkers niet.

Wetenswaardigheden

Bij zon grootschalige verbouwing komt heel wat kijken. Hieronder een aantal feiten op een rij

* Er is 12.000.000 m3 grondwater uit de bodem onttrokken en dit is weer buiten het rwzi-terrein teruggebracht. Met deze liters kun je 6.000 Olympische wedstrijdbaden vullen.

* Er is zon tien kilometer rioolbuis op het terrein gelegd met verschillende diameters. De grootste had een diameter van twee meter.

* Er is 12.000 m³ beton gebruikt. Dit is door 1.200 betonmixers aangevoerd.

* Er zijn 1.060 fundatiepalen gebruikt.

* Er is 265.000 m3 grond verzet. Aangebracht op een voetbalveld, met verticale wanden, wordt dit een berg van 60 meter hoog.
* Met de gebruikte hoeveelheid betonstaal zijn twee rijnaken te vullen.

* De kosten van de verbouwing bedroegen bijna 40 miljoen euro.