Gemeente Zoetermeer

Slotfeest 30 jaar Natuur- en Milieueducatie

Stadsboerderij Het Buitenbeest, de natuurtuin en Natuur- en Milieueducatie in Zoetermeer bestaan dit jaar dertig jaar. Stadsboerderij De Balijhoeve viert dit jaar zijn 15-jarig bestaan. Deze jubilea zijn de afgelopen zomerperiode gevierd met diverse activiteiten. Zondag 5 oktober vindt het slotfeest plaats bij de beide stadsboerderijen. Op deze dag kunnen jong en oud genieten van vele festiviteiten. Kinderen kunnen hun volle stempelkaart inleveren bij de boerderijen.

Bij Het Buitenbeest staat het slotfeest in het teken van dierendag. Zaterdag 4 oktober, van 13.00 tot 16.30 uur, is er van alles te leren te doen en te beleven. Bezoekers krijgen informatie over bijen, cavia's, honden en roofvogels, die ook in levende lijve te bewonderen zijn. Er is een hondentrimster en een kippenkapper, die de kuifjes van kuifhoenders knipt. Kinderen kunnen zich uitleven op een groot springkussen of een ritje maken op een pony. Ook mogen zij een dierenlunch van groente bereiden voor de boerderijdieren en meedoen aan een leuke knutselactiviteit. Op het erf staat een kraam van Egelopvang Zoetermeer. In de indianentent, met het thema water, staat een kleine expositie met aquaria over zoetwatermosselen in Nederland. Stadsboerderij Het Buitenbeest ligt aan de Voorweg 93.

Op De Balijhoeve vindt het slotfeest plaats op zondag 5 oktober van 13.00 uur tot 16.00 uur. Scouting John McCormick bakt broodjes met kinderen bij de indiantentent. En ze laten een en ander zien over veilig werken met vuur. Verder staan op de boerderij de roofvogels centraal. Speciaal voor kinderen houdt een valkenier een demonstratie/workshop over roofvogels. Deze dieren zijn in het Balijbos veel in het wild te zien zijn. Kinderen kunnen een ritje maken op een ezel of pony. Het varken is dit weekeind uitgerekend, daarom grote kans op de geboorte van biggetjes.

Ook de kalfjestweeling, de zeldzame lakenvelders, lopen rond en mogen regelmatig een flesje melk.

De nieuwe knuffelhoek met Vlaamse reuzen is op zondag voor de kinderen open en ook het nieuwe struinpad naast de boerderij in het speel- en stuinbos is helemaal klaar. Stadsboerderij De Balijhoeve ligt aan het Kurkhout 100.

De beide boerderijen zijn dagelijks geopend tussen 10.00-17.00 uur.