Ingezonden persbericht


Kampioen Chris van der Drift sluit seizoen af in stijl, GP2 en A1GP racedebuut bevestigd

MONZA, 5 oktober 2008 - Na het behalen van de titel in de eerste race, reed Chris van der Drift zondag in de tweede Formula Master wedstrijd op het Italiaanse circuit Monza overtuigend naar de zege. Vanaf de zevende plaats kende de 22-jarige Rotterdammer een briljante start en na diverse fraaie inhaalacties gaf de kampioen opnieuw zijn visitekaartje af door als eerste de finishvlag te passeren. Door de overwinning komt het totaal op tien podiumplaatsen, waarvan zes zeges. Verder behaalde Van der Drift zeven pole positions uit acht kwalificaties en liet hij acht snelste raceronden noteren. Dankzij het veroveren van de titel wint hij een test bij het Honda Racing F1 Team.

De kwalificatie was een voorbode voor een uitstekend weekend. Met het behalen van de zevende pole position uit acht raceweekends, zette hij een nieuw record. De eerste wedstrijd verliep naar tevredenheid met een prima tweede positie en het scoren van de titel. Bij iedere safety car situatie wisselde de race van koploper dankzij ideale slipstreammogelijkheden. "Bij iedere herstart was het onmogelijk om iemand achter je te houden, hoe groot de voorsprong ook was. Op het lange rechte stuk kun je dankzij het slipstreamen gemakkelijk iemand voorbij", legde Van der Drift uit die na de derde neutralisatie nog twee ronden de tijd had om de koploper te verschalken. In iedere bocht zat de rijder van JD Motorsport naast de auto van de latere winnaar Fabio Leimer, maar inhalen lukte net niet.

"De start van de tweede race ging super: na de eerste bocht lag ik al vierde," zei Van der Drift die zich gemakkelijk verder naar voren knokte. Na diverse positiewisselingen en het zetten van de snelste raceronde, lukte het de snelle rijder om voor de korte neutralisatie van de wedstrijd de tweede plaats te veroveren. Net als bij de safety car situaties van zaterdag, had de tweede coureur een betere uitgangspositie bij de herstart dan de koploper. Dankzij goed slipstreamen nam Van der Drift bij het ingaan van de eerste chicane de leiding van de wedstrijd over. Deze gaf hij vervolgens niet meer uit handen en won overtuigend zijn zesde race van het seizoen. "Het was lekker om deze race zonder druk te kunnen rijden, puur voor de lol en lekker hard pushen", vertelde Chris enthousiast. "Ook was het niet moeilijk om mensen in te halen, want de snelheid was absoluut aanwezig. Na de safety car kon ik Josef Kral inhalen en de zesde zege scoren. Het was een mooie afsluiting van het seizoen om de laatste race met JD Motorsport in de Formula Master op deze manier te beëindigen. Daarvoor wil ik het team en de rest van mijn supporters heel erg voor bedanken."

Chris van der Drift, die tevens in het bezit is van een Nieuw-Zeelands paspoort, heeft het de komende weken druk. "Een uurtje geleden kreeg ik bevestigd dat ik deze week naar China afreis om te testen voor de GP2 Asia Series. Voor Trident Racing rijd ik daar de eerste race van het kampioenschap, dat in het weekend van 19 oktober plaatsvindt in Shanghai. Drie weken later maak ik mijn A1GP racedebuut voor Team Nieuw-Zeeland in het Chinese Chengdu. Daar heb ik ontzettend zin in!"

Wanneer de Formule 1 test bij het Honda Racing F1 Team plaatsvindt is nog niet bekend.

Chris wordt ondersteund door: Racing Pool, National Meats Ltd, BMW Ekris, Arai Helmet en Oakley.

Uitslag race één International Formula Master, Monza (Italië), 4 oktober 2008:
1 Fabio Leimer (SUI), Jenzer Motorsport, 13 ronden in 33:34.227
2 Chris van der Drift, (NED/NZL), J.D. Motorsport, +0.387
3 Mihai Marinescu, (ROM), Pro Motorsport, +1.030
4 Arturo Llobell, (ESP), Cram Competition, +2.281
5 Harald Schlegelmilch, (LAT), Trident Racing, +2.768 Snelste raceronde: Chris van der Drift in 1:45.747 in ronde 6

Uitslag race twee International Formula Master, Monza (Italië), 5 oktober 2008:
1 Chris van der Drift, (NED/NZL), J.D. Motorsport, 18 ronden in 34:21.896
2 Fabio Leimer, (SUI), Jenzer Motorsport, +2.319
3 Josef Kral, (CZE), Team JVA, +2.741

4 Yuhi Sekiguchi, (JPN), Euronova Racing, +11.384
5 Michael Ammermüller, (GER), Trident Racing, +13.381 Snelste raceronde: Chris van der Drift in 1:45.133 in ronde 7

Eindstand International Formula Master (na zestien races):
1 Chris van der Drift, (NED/NZL), J.D. Motorsport, 101 punt
2 Fabio Leimer, (SUI), Jenzer Motorsport, 79 punten
3 Michael Ammermüller, (GER), Trident Racing, 74 punten
4 Harald Schlegelmilch, (LAT), Trident Racing, 46 punten
5 Arturo Llobell, (ESP), Cram Competition, 29,5 punt

Chris van der Drift strijdt mee om de F1 Driven Dutch Racedriver of the Year award, een initiatief van Force India F1 mede-eigenaar Michiel Mol. Onder leiding van Mol zal een ervaren jury het hele jaar de raceactiviteiten van acht getalenteerde Nederlanders volgen, onder hen ook Van der Drift. Autosportliefhebbers kunnen iedere ronde op Chris stemmen via www.f1driven.com of SMS "CHRIS" naar 1008 (¤1,50 per sms). Stemmers maken kans op diverse prijzen, waaronder een reis naar een Grand Prix in Europa.

--