20e jaar bekendmaking Wijnen van het Jaar


Jubileumeditie Proefschrift Wijnconcours

AMSTERDAM, 20080905 -- Voor de 20e keer hebben ruim 100 importeurs en wijnproducenten een selectie van hun beste wijnen ingezonden voor de verkiezing van de Wijnen van het Jaar. Met een stijging van 7,5 procent beleeft de jubileumeditie tevens een nieuw record qua aantal inzendingen. Iets meer dan 4.300 in Nederland verkrijgbare wijnen zijn dit jaar opgestuurd ter beoordeling. Sinds 1989 is het de belangrijkste, onafhankelijke wijnverkiezing. Alle finale- en winnende wijnen worden uitvoerig in de nieuwe editie van het magazine PROEFschrift Jaargids WIJN omschreven. De editie 2009 zal in november bij diverse (boek)winkels verkrijgbaar zijn.

Jubileumeditie

Op zondag 5 oktober 2008 zullen duizend aficionado's en professionals in het NH Barbizon Palace in Amsterdam samenkomen om de meer dan 200 finalewijnen te proeven en om getuige te zijn van de huldiging van de winnaars. Omdat het Proefschrift Wijnconcours dit jaar zijn 20e editie viert, staan er bijzondere proeverijen en gastronomische sessies met topchefs op het programma ter omlijsting van het vierde lustrum.

Onafhankelijk en betrouwbaar

Het Proefschrift Wijnconcours is er om de consument en professionals onafhankelijke en betrouwbare voorlichting te geven. Voorlichting over de laatste ontwikkelingen in de wijnwereld, informatie over de best betaalbare wijnen afkomstig uit alle bekende wijnlanden. Het belang en de onafhankelijkheid van de verkiezing werd vorig jaar door de samenwerking met de officiële partners bekrachtigd. Overkoepelend orgaan Koninklijk Horeca Nederland en de restaurantorganisaties Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Relais Restaurants onderstrepen hiermee de betekenis van deze verkiezing.

Welke wijnen?

Er zijn er drie hoofdcategorieën: Supermarkt/slijterijketen, Wijnspeciaalzaak en Boutiquewijnen. Deze categorieën zijn onderverdeeld in prijscategorieën van 3 tot 30 euro. Elke categorie levert (bij voldoende inzending en kwaliteit) een Wijn van het Jaar op. Uit alle winnaars worden uiteindelijk in elke categorie de allerbeste wijn gekozen tot Proefschrift Wijn van het Jaar. De wijnsoorten wit, rood, zoet en mousserend dingen mee om de titel Wijnen van het Jaar van het 20e Proefschrift Wijnconcours. Roséwijnen zijn niet ingestuurd: de verkiezing Rosé van het Jaar heeft dit voorjaar plaats gevonden. Deze winnende roséwijnen per categorie te vinden op www.thewinesite.nl.

Culinaire programma's

Uit Japan komt o.a. namens Japanese Restaurant Organisation, saké-grootmeester Ad Blankenstijn over om de nieuwste wijntrend in Nederland te presenteren. Diverse uitzonderlijke en gastronomisch inzetbare saké van o.a. Daishichi, Tsuji Honten en Kobe Shushinkan worden geproefd. Vanuit de Japanse keuken en voor de Europese stijl zullen diverse gastronomische toepasbaarheden worden gepresenteerd en aangetoond worden welke belangrijke plek sake inneemt. Daarnaast maken andere topchefs zoals Jacob Jan Boerma (De Leest, 18 punten GaultMillau, 2 sterren), Moshik Roth (?t Brouwerskolkje, 17 punten GaultMillau, 1 ster) en GaultMillau Belofte van het Jaar 2008, Marco Westmaas (Elzenduin Beach, 16 punten GaultMillau) met zijn talentvolle 16-jarige(!) patissier Tessa Santinge hun opwachting voor spraakmakende programma?s.

Extra wijnprogramma's

Onder leiding van Wendy Manders, officiële Vinos de Jerez Educator, vindt er een proeverij plaats met bijzondere, zeldzame VOS en VORS sherry's van minimaal 30 en 40 jaar oud i.s.m. Selección Vinos de Jerez. De meer dan 140 jaar oude Wijnkoperij Okhuysen uit Haarlem gaat 20 jaar terug en presenteert uit de kelders een Premier Grand Cru Bordeaux 1988-1989 proeverij. Het feestelijke accent wordt benadrukt door de verticale proeverij van Champagne Pommery `Cuvée Louise. In de St. Olofskapel waar alle wijnen staan is extra aandacht voor finalewijnen die de jury zijn opgevallen bijvoorbeeld qua terroir, gastronomische toepasbaarheid, mineraliteit en educatieve wijnen. Speciale Enomatic wijnsystemen zijn hiervoor opgesteld waar deze wijnen extra uitgelicht en geproefd kunnen proeven.

Organisatie

The Wine & Food Association is uitgever van GaultMillau|Proefschrift Restaurant- en Hotel Jaargids Nederland, het wijnmagazine Proefschrift-Wine & Food Professional en De ProefKrant. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van Wine Professional in de Amsterdam RAI. Dit is de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen & fine food in de Benelux. Tevens is The Wine & Food Association organisator van diverse toonaangevende competities, (regionale) evenementen, proeverijen en bijeenkomsten, al dan niet in samenwerking met buitenlandse producenten of in opdracht/ uitnodiging van het (inter)nationale bedrijfsleven.

Meer informatie en de complete uitslag met winnende wijnen zijn te vinden op www.thewinesite.nl