Ingezonden persbericht


Neue Leipziger Schule 05.10 2008 - 11.01 2009

21 augustus 2008

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst brengt als eerste Nederlandse museum een prachtig overzicht van één van de meest opzienbarende schildersgroepen van het moment, de Neue Leipziger Schule. Grote smaakmakers op de tentoonstelling zijn Neo Rauch en Matthias Weischer die met hun frisse figuratieve schilderijen inmiddels zijn doorgedrongen tot de grote mondiale musea, maar er komt veel meer kwaliteit uit Leipzig zoals de tentoonstelling laat zien.

Het fundament voor de Neue Leipziger Schule werd gelegd door kunstenaars die in de DDR tijd aan de Leipziger Akademie een ouderwets gedegen schilderopleiding kregen en in hun werk de uiterste grenzen opzochten van het opgelegde systeem. De jongere generatie ontwikkelde uit de traditionele realistische schilderkunst van hun leermeesters een nieuwe vormentaal, die momenteel internationaal opzien baart.

Kenmerken van de schilderkunst uit Leipzig is een hoogstaande ambachtelijke virtuositeit. De werken zijn voornamelijk op groot formaat uitgevoerd en zeer kleurrijk. Thematisch is er een opvallende voorkeur voor het gebruik van verhalen, surrealistisch dan wel dramatisch. Ze zijn te zien als echo's van de sociaal-realistische schilderkunst die lange tijd het beeld van de DDR heeft bepaald, maar dan zonder de moralistische thematiek. Opvallend is verder het veelvuldige gebruik van architectuur in de kunst, als dramatische verwijzing naar het verleden, maar soms ook als ironische toets vanuit het heden.

De tentoonstelling zal een ruime keuze schilderijen tonen van zowel 'de vaders' van de Neuw Leipziger Schule, zoals Neo Rauch (1960) en Ulf Puder (1958), als van de jongere generaties, zoals David Schnell (1971), Matthias Weischer (1973), Christoph Ruckhäberle (1972), Tobias Lehner (1974) en Sebastiaan Gögel (1978).

Behalve met schilderkunst heeft de Neue Leipziger Schule een traditie op het gebied van fotografie. Een aantal van deze fotografen zal in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn, zoals Erasmus Schröter (1956), Matthias Hoch (1958), Maix Mayer (1960) en Ricarda Roggan (1972).

De kunstwerken op de tentoonstelling zijn afkomstig van een aantal jonge kunstgaleries uit Leipzig en uit de verzameling van het Oostenrijkse echtpaar Karlheinz en Agnes Essl. De tentoonstelling Neue Leipziger Schule is na de opmerkelijke tentoonstelling 'China Now' het tweede grote project dat het Cobra Museum voor Moderne Kunst in samenwerking met het Essl Museum realiseert.

Voor informatie, een voorbezichtiging en digitaal beeldmateriaal kunt u onze website www.cobra-museum.nl bezoeken of contact opnemen met Werner van den Belt, projectleider communicatie voor deze tentoonstelling (w.vandenbelt@cobra-museum.nl / 06-16478698). Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.