Provincie Antwerpen


12 september 2008

Provinciale wind laat de molens draaien!

Op zondag 5 oktober staan de molens in de provincie Antwerpen weer volop in de belangstelling. In Meerhout krijg je alle info over het belang van deze molens, het onderhoud en de restauratie, molenaarscursussen enz. Dit alles omkaderd door een fantastisch volksfeest.

Prinskensmolen - Meerhout
"Windeken waait, Moleken draait..." Ken je ze nog, de Vlaamse molenliederen? Op zondag 5 oktober krijg je de unieke kans om een stukje Vlaams gezongen erfgoed te beluisteren of ... mee te zingen. Een volksmuziekgroep brengt onder de wieken van de Prinskensmolen in Meerhout een opwindend repertoire molenliederen, terwijl een volksdansgroep een reeks meeslepende volksdansen ten beste geeft. Misschien kan je zelf ook een paar pasjes wagen op de dansvloer?

Waarom de molens moeten blijven draaien?
Een volksfeest onder de wieken van de molens in Meerhout, want de molens draaien goed in de provincie Antwerpen. Dat wil de Provincie Antwerpen op 5 oktober duidelijk maken. Gedeputeerde Ludo Helsen legt dan uit waarom molens moeten blijven draaien en waarom de provincie daarvoor geld ter beschikking heeft. Voor elke asomwenteling krijgt de molenaar immers een provinciale subsidie. Stilstaande molens dreigen op vrij korte tijd te vervallen. De beweging van raderen, assen en stenen gaat houtbederf tegen en geeft houtworm en zwamvorming minder kans om zich te ontwikkelen. En een draaiende molen heeft een grotere educatieve en toeristisch-recreatieve waarde (meer info en subsidiereglement in bijlage).

Molenaarscursus
Wil je meer weten over het molenaarsambacht? Schepen van Cultuur van Meerhout, Jan Melis, zelf ook molenaar, vertelt je die dag alles over de komende molenaarscursus. Deze cursus start op 18 oktober in Meerhout. Tijdens 10 zaterdagen leer je er alles over de verschillende types molens en hun werking, onderhoud, restauratie, geschiedenis, wetgeving en veiligheid (meer info over deze cursus in bijlage)

Demonstratie monumentenwacht: moleninspectie
En er is nog meer. Een team van Monumentenwacht Antwerpen klimt in de touwen en geeft een demonstratie van een moleninspectie. Daarna krijg je een rondleiding en onthullen de monumentenwachters je alle geheimen over de werking van de molen. Wie nog een extra uitstapje wil, kan die zondag ook de Haenvense molen bezoeken.

Gezelligheid troef
Molens waren eeuwen lang het centrum van het sociale leven in de Vlaamse dorpen. Ook nu geniet je, bij een biertje of een frisdrank, van al die gezelligheid en je zingt:

"'t Meideken loech
't Herteken sloeg
't Heeft naar den mulder gekeken
't Moleken draait
't Meideken vrijt
Dat heeft het windje gedaan".

Deelname is gratis. Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Provincie Antwerpen (Departement Cultuur, dienst Erfgoed), Levende Molens vzw, Gemeente Meerhout, Monumentenwacht Antwerpen vzw.

Praktische info
wanneer:
Zondag 5 oktober vanaf 14 uur

waar:
Prinskensmolen, Prinskensmolenweg, Meerhout

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)
Perscontact:
Len Verschueren
Departement Cultuur, Provincie Antwerpen
len.verschueren@admin.provant.be
tel. +32 (0)3 240 64 28