Ingezonden persbericht


Persbericht
Leiden, 26 september 2007

Nieuwe reeks zondagmiddaglezingen in Volkenkunde start zondag 5 oktober

Ook dit seizoen organiseert Museum Volkenkunde maandelijks een lezing over een actueel onderwerp. De lezingen duren een uur en daarna kunnen toehoorders onder het genot van een drankje en een hapje napraten met elkaar en met degene die de lezing heeft gegeven. De eerste lezing van het seizoen getiteld SLUIERS is tegelijkertijd een boeiende demonstratie.

Sluiers in alle soorten en maten, de oorsprong en het dragen ervan door de eeuwen heen, zijn de thema's die deze middag aan bod zullen komen. De geschiedenis begint in het Nabije Oosten; ver voor het begin van onze jaartelling. Ver vóór het ontstaan van de islam dus ook, want Mohammed leefde van 570 tot 632. De sluier vormde een praktische bescherming tegen felle zon, woestijnzand en ongewenste blikken. Dat de islam de sluier overnam had dan ook eerder te maken met traditie dan met voorschriften in de koran. Sluiers werden in diverse culturen een symbool van kuisheid. Ook de kledingvoorschriften voor christelijke nonnen bijvoorbeeld zijn hierop gebaseerd: bij hen moest het hoofdhaar aan het oog onttrokken worden door een kap, hoofddoek of sluier. Aan de toehoorders worden verschillende typen sluiers getoond en sommige, zoals de Afghaanse burka, kunnen worden gedragen om te ervaren hoe de wereld er op die manier uitziet.

De lezing wordt gegeven door Mw. dr. Gillian Vogelsang-Eastwood. Zij is textiel- en kledinghistoricus en directeur van het Textile Research Centre in Leiden. Ze heeft diverse boeken en publicaties over dit onderwerp op haar naam staan, organiseerde tentoonstellingen waaronder 'Sluiers Ontsluierd' in Museum Volkenkunde(1996) en geeft regelmatig lezingen.

Verderop in het seizoen zijn de volgende lezingen gepland: Zondag 9 november: Mali Music door Joep Pelt
Zondag 7 december: Club Karma door Saskia Konniger Zondag 11 januari: Geschiedenis van de jazz door Maarten Weyler

De lezingen starten om 15.30 uur en duren een uur. Het zondagmiddagarrangement (entree, lezing en een drankje na afloop) kost ¤ 10,00. Studenten van de U.L., leden van de Vereniging van Vrienden en Museumkaarthouders betalen ¤ 5,00.

Nieuwe reeks zondagmiddaglezingen in Volkenkunde
start zondag 5 oktober

Museum Volkenkunde Steenstraat 1 Leiden
t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl openingstijden: di tm zo 10-17 uur
entree: ¤ 7,50 / 4,00 / Mk geldig. Toeslag tijdelijke tentoonstelling ¤ 1,00 Elke woensdag is de entree voor de vaste en galerijtentoonstellingen gratis.