Leger des Heils

Tien procent van Nederlanders is vaak eenzaam

10/05/2008
Almere 5 oktober 2008 - Het Leger des Heils laat regelmatig in kaart brengen hoe de Nederlandse bevolking aankijkt tegen sociale issues in onze samenleving. Motivaction International B.V. heeft in opdracht van het Leger des Heils onlangs zo'n representatief onderzoek uitgevoerd. In het onderzoeksrapport `geloof jij dat je betrokken bent' staat een aantal opvallende feiten.

Eenzaamheid
Driekwart van de Nederlanders is van mening dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen door de toenemende individualisering. Dat eenzaamheid een groot probleem is binnen de Nederlandse samenleving is te zien aan een forse stijging van het aantal Nederlanders dat zelf aangeeft zich eenzaam te voelen. Tien procent van de Nederlandse bevolking - meer dan 1.100.000 mensen - geeft aan zich vaak eenzaam te voelen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van meetjaar 2003 (5%). Eenzaamheid treft niet alleen ouderen: 12% van de 18 - 24 jarigen geeft aan zich vaak eenzaam te voelen.

Tevredenheid en zingeving
Vergeleken met vijf jaar terug zijn minder Nederlanders tevreden met hun leven. Het betreft vaker mensen die zich buitengesloten voelen, alsmede zich niet verbonden voelen met de omgeving. Mensen die ontevreden zijn hebben vaker geen vrienden of hebben nooit vrienden gehad. In de meting van zeven jaar geleden (2001) gaf 27% aan het eens te zijn met de stelling 'ik heb echt behoefte aan iets wat mijn dagelijks leven nog zinvoller maakt', nu is dat 34%. Acht procent van de geënquêteerden geeft aan dat het leven geen zin heeft (2003: 3%).

Toename problematische schulden
670.000 mensen (6%) hebben financiële schulden die ze niet op eigen kracht kunnen aflossen. Mensen die financiële zorgen hebben, geven vaker aan zich buitengesloten te voelen en zich weinig verbonden te voelen met de omgeving. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking is van mening dat deze problemen de maatschappij geen goed doen en leiden tot een toename van eenzaamheid. Dit sluit aan bij de dagelijkse ervaringen van medewerkers van het Leger des Heils dat het hebben van problematische schulden belemmerend is in het oplossen van andere problemen.

Opvatting over daklozen en andere kwetsbare groepen Nederlanders hebben in vergelijking met voorgaande jaren een realistischer beeld van daklozen en kwetsbare groepen in de samenleving. De problematiek rond deze groepen wordt erkend. Minder Nederlanders wijten de problemen waarin deze kwetsbare groepen zich bevinden aan de kwetsbaren zelf. Desondanks maken minder Nederlanders zich zorgen over deze groepen, hetgeen een dalende actieve betrokkenheid impliceert. Met het te dichtbij komen van de problemen in de samenleving, lijkt het NIMBY-effect (Not In My BackYard) in onze maatschappij te groeien.

Samenvattend
Sociale issues worden waargenomen of zelfs persoonlijk ervaren. Nederlanders weten steeds beter wat de problematiek is van kwetsbare groepen. Tegelijkertijd maakt de gemiddelde Nederlander zich minder zorgen om kwetsbare groepen zoals eenzamen en mensen die niet meer meedoen in de samenleving. De actieve betrokkenheid vermindert. Dit blijkt ook uit het gegeven dat de overgrote meerderheid van mening is dat mensen in Nederland teveel op zichzelf zijn gericht en te weinig rekening houden met anderen. Nederlanders relateren dit echter niet aan het eigen leven en de eigen verantwoordelijkheid. De reactie van Ine Voorham, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- & Gezondheidszorg hierop is: `Iets voor een ander kunnen betekenen maakt de ander en jezelf gelukkig. Duizenden professionals en vrijwilligers van het Leger des Heils ervaren dat. Zo'n ervaring gun ik eigenlijk iedereen'. `Geloof jij dat je betrokken bent?' is daarmee een passende titel van het onderzoeksrapport.