Politie Twente

Persberichten Politie Twente 4 en 5 oktober

Naam Jan Camphuis: 053-4555588

Fietsendief op heterdaad betrapt

Enschede

Een 49-jarige man uit Enschede werd op 3 oktober rond 13.20 uur door surveillerende agenten betrapt toen hij bij de Zuidmolen een fiets wegnam. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding.

De 49-jarige man maakte de ketting los waarmee de fiets aan een paal vast zat. Agenten hielden de man aan maar hij rukte zich los. Hij werd uiteindelijk na een korte worsteling geboeid overgebracht naar het politiebureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. (08-125103)

Veelpleger aangehouden voor winkeldiefstal

Enschede

Een 38-jarige man uit Enschede werd op 3 oktober rond 14.30 uur aangehouden nadat hij uit een winkel aan de Kalanderstraat plastic zakken had weggenomen zonder deze te betalen. De man is een zogenoemde veelpleger en had al een lokaalverbod voor de betreffende winkel. Hij werd in verzekering gesteld en zal aan de officier van justitie worden voorgeleid. (08-125137)

Dronken automobilist gestopt door getuige

Denekamp

Een 64-jarige automobilist uit Lattrop-Breklenkamp werd op 3 oktober rond 16.15 uur door een getuige aan de kant gezet nadat hij op de Lattropperstraat al slingerend in zijn auto had gereden.

De getuige reed achter de 64-jarige automobilist en zag dat deze van links naar rechts slingerde en zeer langzaam reed. De getuige reed op een motorfiets en gaf de automobilist een teken om te stoppen, waaraan de man voldeed. De ter plaatse geroepen agenten constateerden alcoholgebruik. De 64-jarige man kon niet meer op zijn benen staan en sprak met dubbele tong. Ademanalyse wees 805 ugl uit (1.85 promille) Zijn rijbewijs werd ingevorderd. (08-125232)

Dronken snorfietser komt ten val

Enschede

Een 57-jarige man uit Enschede kwam op 3 oktober rond 23.30 uur met zijn snorfiets ten val op de rotonde Broekheurne Ring-Buurserstraat. Hij liep daardoor een bloedneus op. De gewaarschuwde politie constateerde alcoholgebruik. Ademanalyse wees 850 ugl uit. ( 1.96 promille). Zijn rijbewijs werd ingevorderd. (08-125384)

Gewelddadige beroving

Borne

Op 4 oktober rond 03.00 uur, werd een 20-jarige man uit Borne beroofd, nadat hij door twee mannen in een auto van de fiets werd gereden op de Oude Hengeloseweg.

De 20-jarige man fietste over de Europastraat en werd daarbij gevolgd door twee mannen in een auto. Ter hoogte van de Welemanstraat probeerden de mannen in de auto de fietser te rammen. De fietser wist hen echter te ontwijken en ging er vandoor. Hij werd gevolgd door de auto en uiteindelijk aangereden op de Oude Hengeloseweg, waarbij zijn fiets tegen een hekwerk werd gedrukt. De man kwam daardoor ten val. Zijn fiets en het hekwerk werden zwaar beschadigd. De man raakte niet gewond. Hierna stapte één van beide mannen, naar later bleek een 25-jarige Enschedeër, uit de auto en nam de portemonnee van de 20-jarige fietser af. Hierna reden de mannen weg. De 20-jarige fietser belde via zijn gsm 112. Daarop kwam de auto teruggereden en stapte de andere man, een 19-jarige Enschedeër uit. Hij gaf de 20-jarige fietser klappen en waarschuwde hem niet de politie te bellen. Daarna reden de beide mannen weg. De politie stelde onmiddellijk een onderzoek in. Op de plaats van de beroving werd een deel van een bumper aangetroffen en de aangever wist zich een gedeelte van het kenteken te herinneren. Uiteindelijk troffen agenten rond 03.25 uur op de Van Rechteren Limpurgsingel in Almelo een auto aan die een deel van de bumper miste en waarvan het kenteken overeen kwam met dat wat de aangever had verklaard. In de auto troffen de agenten de portemonnee van aangever aan. De 25-jarige Enschedeër die de auto bestuurde, bleek ook onder invloed van alcohol. Ademanalyse wees 505 ugl uit (1.16 promille).

Beide mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. De politie maakt proces-verbaal op terzake poging tot doodslag, diefstal met geweld en rijden onder invloed. (08-125428) (08-125464 rijden onder invloed)

Gordelcontrole nekt drankrijder

Enschede

Tijdens een autogordelcontrole op 4 oktober rond 11.15 uur op de Tubantiasingel, werd een 47-jarige Enschedeër betrapt op het rijden zonder gebruik te maken van de gordel maar met gebruik gemaakt te hebben van alcohol. Ademanalyse wees 900 ugl uit (2.07 promille). Zijn rijbewijs werd ingevorderd. (08-125497)

Kledingdief betrapt

Enschede

Een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd op 4 oktober rond 14.00 uur door surveillerende agenten aangetroffen in een auto op de Van Leeuwenhoekstraat. Bij controle bleek dat deze man nog enkele boetes had openstaan.

De 30-jarige werd aangehouden en met zijn auto overgebracht naar het politiebureau. Agenten troffen in zijn auto een grote hoeveelheid nieuwe kleding aan. De prijskaartjes waren afkomstig van een winkel uit Doorn en de totale waarde kwam boven de 4000 euro. De man kon geen aannemelijke verklaring geven omtrent het bezit van de kleding. Onderzoek wees uit dat de kleding afkomstig was van diefstal uit de winkel in Doorn. De 30-jarige is voor nader onderzoek in verzekering gesteld. (08-125547)

Geweldpleger aangehouden door agent in eigen tijd

Enschede

Op 4 oktober rond 16.15 uur reed een agent van Politie Twente in zijn vrije tijd, in burgerkleding, over het fietspad van de Haaksbergerstraat. Hij zag daar een agressieve schreeuwende man staan. Deze had zojuist een 33-jarige vrouw uit Enschede geslagen.

De 33-jarige vrouw stond een eindje verderop en bevestigde dat zij zojuist was geslagen door de man. De agent legitimeerde zich vervolgens als politieagent en hield de man, een 24-jarige Enschedeër aan. Deze verzette zich onmiddellijk en het kwam tot een worsteling. Het lukte de agent de verdachte onder controle te krijgen en zijn collega's te waarschuwen. Opvallend was dat niemand van de passerende fietsers zich ook maar iets aantrok van de worsteling. Een fietser presteerde het om over de voet van de politieman te rijden en gewoon door te fietsen. De 24-jarige Enschedeër werd geboeid overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. (08-125587)

Dronken doorrijder aangehouden

Almelo

Een 47-jarige Almelose automobilist botste op 4 oktober rond 19.20 uur op een geparkeerde auto aan de Apollolaan. Hij reed na de aanrijding door zonder zijn identiteit bekend te maken.

Een getuige had het kenteken van de auto van de Almeloër opgenomen. De gewaarschuwde politie trok naar de woning van de kentekenhouder en trof daar de 47-jarige Almeloër aan. Hij had alcohol gedronken. Ademanalyse wees 910 ugl uit (2.09 promille). De Almeloër was niet in het bezit van een rijbewijs omdat dit eerder al ongeldig verklaard was. De nodige processen-verbaal worden opgemaakt. (08-125638)

Rijden tijdens rijverbod

Almelo

Een 61-jarige Almeloër werd op 4 oktober rond 23.55 uur betrapt op rijden onder invloed op de Henriette Roland Holstlaan. Ademanalyse op het politiebureau wees 260 ugl uit (0,6 promille). De man kreeg vervolgens een rijverbod van een uur en werd heengezonden. Hij stapte prompt weer in zijn auto en reed weg, waarop hij opnieuw werd aangehouden, nu voor rijden tijdens een rijverbod. De nodige processen-verbaal worden opgemaakt. (08-125714)

Rijden tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid

Almelo

Op 5 oktober rond 03.20 uur, werd een 47-jarige man uit Leeuwarden betrapt op rijden onder invloed van alcohol op de Bornsestraat. Ademanalyse wees 605 ugl uit ( 1.39 promille) De man bleek bovendien een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben. De nodige processen-verbaal worden opgemaakt. (08-125780)

Aanrijding letsel

Markelo

Een 42-jarige automobilist uit Holten verloor op 3 oktober rond 14.05 uur de macht over het stuur op de Winterkampweg. Hij kwam in de sloot terecht en raakte gewond.

De 42-jarige automobilist had op de Winterkampweg een verkeersdrempel over het hoofd gezien en verloor daardoor de macht over het stuur. Hij probeerde te corrigeren maar belandde uiteindelijk met zijn auto op de kop in een droge sloot. Zijn inzittenden, een 5-jarige zoon en een 5-jarig vriendje van de zoon, hingen in de gordels op de kop in de auto. Zij werden door de 42-jarige automobilist uit de gordels bevrijd en waren niet gewond geraakt. De bestuurder zelf werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie maakt proces-verbaal op. (08-125139)

Aanrijding fietser-graafmachine

Enschede

Een 61-jarige fietser uit Enschede raakte op 3 oktober rond 14.00 uur gewond toen hij op de Tubantiasingel werd aangereden door een graafmachine.

De graafmachine werd bestuurd door een 38-jarige man uit Rietmolen. Deze man wilde vanaf de Tubantiasingel rechtsaf de Parkweg inrijden en zag daarbij de fietser die op dezelfde weg reed over het hoofd. De fietser kwam in botsing met een wiel van de graafmachine. Hij kwam ten val en raakte aan het hoofd gewond. Hij werd met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt proces-verbaal op. (08-125150)

Beginnend bestuurder kan rijbewijs inleveren

Enschede

Een 23-jarige Enschedeër kon op 5 oktober rond 02.40 uur zijn rijbewijs inleveren, omdat hij als beginnend bestuurder bij een controle op de Schipholtstraat werd betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Ademanalyse wees 500 ugl uit ( 1.15 promille) (08-125760)

Aanrijding letsel

Almelo

Een 21-jarige vrouw uit Doornspijk raakte op 3 oktober rond 20.50 uur gewond bij een aanrijding op de Wierdensestraat.

De 21-jarige vrouw reed op de Wierdensestraat, komende uit de richting Wierden en rijdende in de richting van de kruising Wierdensestraat Schuilenburgsingel. Zij reed aanvankelijk het voorsorteervak voor linksaf op, maar bedacht zich en reed toch rechtdoor, waarbij ze niet op het juiste verkeerslicht lette. Daardoor kwam ze in aanrijding met de auto van een 43-jarige Vriezenvener, die over de Weezebeeksingel reed in de richting Schuilenburgsingel. Door de aanrijding schoot de auto van de 43-jarige Vriezenvener over de middengeleider. De 21-jarige vrouw raakte gewond en werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Beide auto's werden afgesleept. Van de auto van de 21-jarige vrouw werd het kentekenbewijs vanwege de schade ingenomen. (08-125326)

Doorrijder veroorzaakt aanrijding met letsel

Enschede

Op 4 oktober rond 02.00 uur, botste een 24-jarige man uit Doetinchem tegen een hek aan de Lonnekerveldweg. Hij reed na de aanrijding door zonder zijn identiteit bekend te maken. Op de plaats van de aanrijding bleef een kentekenplaat achter.

Even later kreeg de politie melding van een aanrijding met letsel op de Hengelosestraat. Ter plaatse gekomen bleek de veroorzaker van deze aanrijding de 24-jarige man uit Doetinchem te zijn. Hij had volgens getuigen vanaf de Bosweg tot aan het Abraham Ledeboerpark op de verkeerde weghelft gereden, hetgeen uiteindelijk leidde tot een frontale aanrijding ter hoogte van het park, met de auto van een 26-jarige man uit Hengelo.

De 24-jarige man uit Doetinchem had geen gordel gedragen en was met zijn hoofd tegen de voorruit geslagen. Hij werd met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd tevens een bloedproef genomen om te onderzoeken of de 24-jarige onder invloed van alcohol verkeerde. Beide auto's werden afgesleept. De nodige processen-verbaal worden opgemaakt. (08-125425)

Actie in het kader van preventief fouilleren

Oldenzaal

In het uitgaansgebied van Oldenzaal (Markt en aangrenzende straten) heeft in de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 oktober van ongeveer 22.00 uur tot 03.30 uur een veiligheidscontrole plaatsgevonden. Deze veiligheidscontrole stond in het teken van preventief controleren. Het is de tweede keer dat een dergelijke controle in het uitgaansgebied van Oldenzaal plaats heeft gevonden. Gemeente, Justitie en Politie hebben in Oldenzaal de mogelijkheid gecreëerd om preventief te kunnen fouilleren tijdens aangewezen tijdstippen in het uitgaanscentrum.

Resultaten controle:

Ongeveer 1500 passanten werden gefouilleerd met als resultaat: 3 zakjes weed onder de 5 gram 2 joints
1 leatherman
3 kleine zakmesjes
Gevonden 100 meter voor een controle-post een zakje met wit poeder, vermoedelijk harddrugs.

Er werden geen mensen aangehouden.

Achtergrondinformatie

Redenen controle:
Uit soortgelijke acties in andere Twentse uitgaanssteden is gebleken dat het uitgaanspubliek nogal eens in het bezit is van drugs of wapens. Ook in Oldenzaal zijn in het afgelopen jaar mensen gesignaleerd die in het bezit waren van wapens en/of drugs. Bij een eerste controle preventief fouilleren in 2007 in Oldenzaal is dit ook gebleken.

Hoofddoel:

- Het uitgaan veiliger maken in Oldenzaal.

Subdoelen:

- Inzicht krijgen in de hoeveelheid en aard van wapens en drugs die uitgaansbezoekers in Oldenzaal bij zich dragen.
- Het uit omloop nemen van wapens en/of drugs.
- Preventieve werking van een controle.

Samengevat:

- Wil je als politie completer en slagvaardiger zijn dan is het instrument van het preventief fouilleren een goede aanvulling.
- Het instrument is een goede aanvulling om het dragen van en het geweld met wapens in het centrum van Oldenzaal tegen te gaan.
- Ook het drugsbezit en drugsgebruik in het uitgaanscentrum van Oldenzaal wordt zo een halt toe geroepen.
- Hierdoor neemt de feitelijke en subjectieve veiligheidsbeleving van de uitgaande burger in de binnenstad van Oldenzaal toe.


---- --