Nederlands Vaccinatie Instituut


Griepprik nu vanaf 60 jaar

zondag, 05 oktober 2008

Vanaf half oktober start de jaarlijkse griepcampagne. Bijna 5 miljoen mensen zullen een uitnodiging van hun huisarts krijgen voor de gratis griepprik. Voor het eerst worden nu alle mensen vanaf 60 jaar uitgenodigd, naast mensen met een chronische ziekte of een verzwakte afweer. Voorheen was de leeftijdsgrens 65 jaar.

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus) en komt in de winter voor. Kenmerkend voor griep is koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39°C of hoger. Volledig herstel van griep duurt één tot drie weken. Elk jaar circuleren andere griepvirussen. Het ene virus maakt meer mensen ziek dan het andere, maar gemiddeld krijgen jaarlijks in Nederland 1 tot 1,5 miljoen mensen griep. Hiervan worden gemiddeld 20.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen en overlijden er jaarlijks 200 tot 1000 mensen door griep. Zonder de griepprik zouden deze getallen hoger liggen. De griepprik voorkomt een kwart tot de helft van de ziekenhuisopnames en kan het aantal sterfgevallen laten afnemen met 12-50 procent.

Geen griep van griepprik

De jaarlijkse griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Mensen die een griepprik hebben gehaald, hebben veel minder kans om griep te krijgen. En mochten ze de ziekte toch krijgen, dan verloopt die vaak veel minder ernstig.

De griepprik wordt jaarlijks aangeboden, omdat de griepvirussen ieder jaar een beetje anders zijn. Om te zorgen dat de griepprik zo goed mogelijk beschermt, verandert ook de griepprik ieder jaar. Het is niet mogelijk om griep te krijgen van de griepprik zelf, want de prik bevat geen levend griepvirus

60-plussers

De meeste gezonde mensen genezen vanzelf van griep, maar voor sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vooral ouderen, mensen met een verminderde weerstand en mensen met hart- en vaatziekten, long- en nierziekten en diabetes lopen een groter risico om ernstig ziek te worden van de griep. Daarom worden deze groepen mensen jaarlijks uitgenodigd voor de griepprik.

Naast mensen met een chronische ziekte of verzwakte afweer, krijgen vanaf dit jaar alle mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging voor de griepprik. In de voorgaande jaren kregen mensen dat vanaf 65 jaar. Op advies van de Gezondheidsraad besloot het ministerie van VWS om de leeftijdsgrens te verlagen, omdat mensen vanaf 60 jaar een verhoogde kans hebben om ernstig ziek te worden als gevolg van de griep.

Op 30 september is het NVI begonnen met de uitlevering aan de huisartsen van de minimaal 3,6 miljoen doses vaccin die in de griepcampagne gebruikt worden.

Bronnen:

NVI

www.rivm.nl/griepprik