Ingezonden persbericht


Mega Piratenfestijn Lutjebroek weer een groot succes

'Het is prima zo!'

(Door Marcel Kloosterman)

Lutjebroek is normaal gesproken een rustig plaatsje met zo'n 2.000 inwoners. Op zaterdag 4 oktober was het echter alles behalve rustig rondom het plaatsje. Het Mega Piratenfestijn was er weer neergestreken. Het was guur weer, die avond. Het waaide erg hard, het regende af en toe en het was niet bepaald warm. De grote tent die weer in een weiland was neergezet, fungeerde dan ook als een soort warme kachel. Hier kwam alles samen. Gezelligheid, feest, bier, mooie muziek, enthousiaste mensen, noem het allemaal maar op. Want dit is het Mega Piratenfestijn, dat synoniem staat aan één groot feest.

Nee, dat had Willie Oosterhuis niet durven dromen toen er begonnen werd met het fenomeen Mega Piratenfestijnen. Dat ze in Lutjebroek terecht zouden komen. "Eigenlijk kende ik het plaatsje alleen van dat nummer, hoe heet het ook alweer?" Na even nadenken zet hij luidkeels het 'was ik maar in Lutjebroek gebleven' (van Trea Dobbs) in. "Maar dat we hier nu staan is geweldig. We gaan door heel Nederland, prachtig toch!?" De entertainer heeft het ook vanavond weer prima naar de zin. Het blauw-witte pak dat hij draagt is uniek, alles lijkt van een leien dakje te gaan en hij zit zoals altijd weer boordevol energie. Achter de schermen pakt hij even een moment van rust als een artiest staat te zingen. Alhoewel, een moment van rust? Willie is altijd aan het praten en gek aan het doen. Een entertainer pur sang. En natuurlijk een échte liefhebber: "Het levenslied is nog nooit zo populair geweest en dit soort dingen moeten we niet normaal gaan vinden, want dat is het niet!" Iets wat hij later op het podium ook nog herhaalt. "We hebben van Jantje Jan gemaakt en kijk, daar zit de koning." Iets verderop zit Jannes rustig aan een tafeltje, maar dat verandert als hij ziet dat Willie het over hem heeft. Hij komt in de benen en neemt Willie in een heupzwaai. Iedereen vindt het prachtig. Hier bestaat geen concurrentie tussen artiesten en hier kan iedereen goed met elkaar opschieten. En dat maakt een Piratenfeest zo mooi.

Gemoedelijkheid
Iedereen kent natuurlijk Jan Smit. Ook Nick & Simon zijn verschrikkelijk populair, net als Jannes. Maar ook de wat onbekendere artiesten krijgen de kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Een voorbeeld hiervan is John De. Hij staat aangekondigd als lokale held en zijn 'moment of fame' begint om klokslag negen uur. Dan betreedt de Volendammer het podium en mag hij één nummer zingen: 'Het cafeetje aan de Dijk'. "Dat is dan wel weer jammer", zo zegt hij na afloop, "want voor zoveel publiek wil je natuurlijk wel uren spelen." Maar hij snapt het wel. "Ik ben niet de bekendste artiest en het is al mooi om hier te staan." Maar wát is er nou precies mooi aan een Piratenfestijn? Bij deze vraag kijkt iedere artiest je aan alsof je van een andere planeet komt. Want wat is er nou niet mooi aan? 'De verbinding tussen publiek en artiesten', zo noemt Oosterhuis het altijd, of 'de gemoedelijkheid onder de mensen', aldus Jan Smit. Bovenal is het één groot feest, voor zowel de artiesten als het publiek. Dat vindt ook De: "Het publiek is razend enthousiast. Maar wat ik ook mooi vind dat alle artiesten elkaar als gelijke zien. Je hebt natuurlijk de bekende en wat minder bekende artiesten, maar iedereen is gelijk. Je spreekt elkaar weer eens een keer en het is altijd gezellig", zo stelt hij tevreden.

Deksel
Optreden voor zo'n groot publiek is niet bepaald makkelijk. Voor zanger Patrick! is het inmiddels al de 56e keer. "Dus het is wel zo dat ik wat gewend ben. Maar vandaag is het toch weer anders, omdat ik ook een nieuw nummer ga zingen." Aan zijn houding vlak voor opkomst van het podium is te zien dat hij er zin in heeft. Hij spring, loopt een beetje in de rondte en hij heeft zijn microfoon al stevig vast. Maar hoe heet het nieuwe nummer? "Nu of nooit", zo vertelt de uit Steenwijk afkomstige zanger. "Dat is de naam van mijn nieuwe single die 20 oktober in de winkels ligt." Omdat het een nieuw nummer is, is de publieksreactie natuurlijk wat minder. "Maar dat is over een paar weken hopelijk anders", zegt hij direct na het zingen van zijn nummers. "Het ging nog niet helemaal zoals ik het wilde, maar ik heb desondanks genoten. Niet alles kan direct goed gaan", zegt hij realistisch. Bij Jan Smit lijkt alles wel goed te gaan in het leven. De man uit Volendam is al sinds zijn jeugd ongekend populair en lijkt met elk Mega Piratenfestijn weer wat aan populariteit te winnen. Vooral bij de jonge dames doet hij het goed, want die zijn ruimschoots vertegenwoordigd in de voorste rijen als Smit hits als 'Als de morgen is gekomen' en 'Cupido' zingt. En af en toe houdt hij de microfoon de lucht in en mag het publiek tonen over wat voor zangkwaliteiten ze beschikken. Of het helemaal zuiver is, is de vraag, maar goed hard klinkt het wel. Waar gaat dit eindigen, wordt het nog groter? "Nee, maar dat moet je ook niet willen", zegt Jan Smit. "Wie het onderste uit de kan haalt, krijgt de deksel op de neus. Het hoeft niet groter, het is prima zo." Het is prima zo, dat is inderdaad wel iets wat je over deze avond mag zeggen. Eddy Mensink, organisator, deelt die mening. "Een geweldig feest, wederom." Oftewel: Op naar Marum in Friesland, het volgende festijn.

---- --