Koper bezichtigt huis liefst in weekend


NVM Open Huizen Dag zaterdag 4 oktober 2008 groot succes

HEERHUGOWAARD, 20081005 -- Bijna de helft van de kopers bekijkt huizen bij voorkeur in het weekend, een derde doet de bezichtiging het liefst 's avonds. Dit blijkt uit een enquête van Makelaarsland onder mensen die in september een huis gekocht hebben. De voorliefde voor het weekend lijkt zeker meegespeeld te hebben in het succes van de landelijke NVM Open Huizen Dag van zaterdag 4 oktober. Ruim 30.000 verkopers verwelkomden tienduizenden potentiële kopers in hun woning en gaven een rondleiding.

Er is niemand die enthousiaster kan vertellen over zijn eigen huis dan de verkoper zelf. Dat ervoeren de meeste huizenverkopers afgelopen weekend ook. Voor de potentiële kopers was het een uitgelezen kans om zonder afspraak de huizen van hun gading te bekijken. In plaats van een makelaar troffen zij de eigenaar en kregen zij op een informele, ongedwongen sfeer een eerste indruk van het huis.

Huizen uitzoeken met je TomTom
De huizenjacht valt voor veel mensen niet mee. Er staat vaak zoveel te koop dat je niet weet waar je moet beginnen. De NVM Open Huizen Dag neemt drempels weg. Eén van de bezoekers: "Dit is echt perfect. Je hoeft geen afspraak te maken en je kunt in je eigen tempo meerdere huizen bezoeken. Wij zijn zaterdag met onze TomTom op pad gegaan en hebben diverse huizen bekeken. Je weet eigenlijk meteen of je `thuis' bent, dus het is heel prettig dat je bij een huis dat het toch niet wordt gelijk weer weg kunt. We hebben dit weekend ons droomhuis gevonden en ons eigen huis? Dat gaan we zo snel mogelijk verkopen."

Traditionele makelaar in het nadeel
Traditionele makelaars werken vooral tijdens kantooruren. Voor hen is de voorkeur van consumenten voor het weekend of de avonduren slecht nieuws. Niet voor Makelaarsland waar verkopers zelf altijd al de bezichtigingen deden, tot grote tevredenheid van alle partijen. De NVM Open Huizen Dag sluit naadloos aan bij de filosofie van Makelaarsland. "Waarom iets uit handen geven als je het zelf beter kan en daarmee ook nog eens duizenden euro's kan besparen?", aldus Jeroen Stoop, directeur Makelaarsland.

Stoop vervolgt: "Bezichtigingen met een traditionele makelaar betekenen ook altijd een hoop geregel. De afspraak moet gepland worden, de bewoners moeten bij voorkeur niet thuis zijn en de kijker moet vaak een dag vrij nemen. Vooral voor werkende mensen is dat gewoon heel erg lastig. Bij ons kunnen verkoper en koper zelf met elkaar afstemmen en dus ook in het weekend of 's avonds afspreken. Onze ervaring is dat zowel verkoper als koper dit erg prettig vinden."





Makelaarsland B.V.