ABVAKABO FNV

De gevolgen van de kredietcrisis voor pensioenfondsen

Het zijn onstuimige tijden op de financiële markten. Er is sprake van failliete zakenbanken, razendsnelle overnames en miljardenverslindende reddingsacties. Een onduidelijk toekomstperspectief leidt tot paniek op de diverse aandelenbeurzen. Hoewel de stemming met het reddingsplan voor de kredietcrisis van de Amerikaanse overheid op dit moment weer is omgeslagen, blijft de markt instabiel. De kredietcrisis zal ook de pensioenfondsen in Nederland raken.

Hoewel een besluit over indexatie nog even op zich laat wachten heeft de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) al gewaarschuwd dat de pensioenfondsen wellicht moeten afzien van indexatie. Dat zou betekenen dat de pensioenen volgend jaar niet zullen meestijgen met de inflatie. Het niet of gedeeltelijk indexeren treft de huidige gepensioneerden. Mensen die nu pensioen opbouwen hoeven zich niet al te veel zorgen te maken. Zij hebben bijna allemaal een middelloonregeling en missen dan een stukje opbouw. Als de indexatie later niet wordt ingehaald, zullen ze dat bij pensionering merken. Er is echter tijd genoeg voor herstel, aangezien pensioenfondsen lange termijnbeleggers zijn.

De Nederlandse pensioenfondsen beheren enorme spaarpotten waar geld in zit voor de oude dag. Samen beheren ze een slordige 700 miljard euro. Ongeveer de helft van het geld zit in zogeheten vastrentende waarden, zoals obligaties. De waarde daarvan hangt sterk af van de ontwikkeling van de rente. De rest zit in beleggingen waarvan de waarde veel meer kan schommelen, zoals aandelen, vastgoed en grondstoffen. Het gaat door de kredietcrisis al een tijd niet goed op de aandelenbeurzen wereldwijd.
Pensioenfondsbestuurders volgen de ontwikkelingen met argusogen. Zakt de dekkingsgraad (kort gezegd de verhouding tussen het vermogen en toekomstige betalingsverplichtingen) te ver dan moeten ze dit melden bij De Nederlandsche Bank. Voor de meeste pensioenfondsen moet de dekkingsgraad liggen tussen 120 en 130 procent. Komt die eronder dan moet het pensioenfonds een herstelplan in werking zetten. In de praktijk betekent dit gevolgen voor de premie en/of indexatie. De verslechterde vermogenspositie van pensioenfondsen zal een belangrijke rol vormen bij het jaarlijkse overleg bij de fondsbesturen over de premie en indexatie voor het volgende jaar. Dit betekent niet per definitie dat bij alle fondsen de premie omhoog gaat en/of de indexatie wordt gekort. Lang niet ieder beleidskader of financieringsovereenkomst voorziet in een premieverhoging als er een lange termijn reservetekort is. Het hangt ook sterk af van het huidige premieniveau of een premieverhoging nodig dan wel mogelijk is.

Het zal duidelijk zijn dat de scherpe koersdalingen van de afgelopen periode van invloed kan zijn op de indexatie. Belangrijke factor in deze is de inflatie zelf. Die is al gestegen door de duurdere grondstofprijzen en kan nog verder oplopen door de miljarden die de afgelopen dagen in het financiële systeem zijn gepompt. Hoe meer geld er in omloop is, hoe minder het waard wordt en hoe groter de inflatiedruk daardoor wordt.

Vaststaat dat het de komende maand(en) voor pensioenfondsen spannend wordt.
Kunnen de beurzen zich nog enigszins herstellen van de misère van de afgelopen maanden en in hoeverre zijn de beleggingen in alternatieven als grondstoffen of vastgoed, in staat geweest om de klappen op de beurs op te vangen. Eind oktober zal het bij de meeste pensioenfondsen duidelijk worden in hoeverre indexatie volgend jaar mogelijk is.

Op dit moment echter zijn de voortekenen jammer genoeg nog niet al te best. Het pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft al laten weten dat de dekkingsgraad sinds juni sterk is gedaald. De kans dat de indexatie niet of maar gedeeltelijk doorgaat, wordt hiermee reëel. Voor dit moment zal dit vooral voor de gepensioneerden een vervelende verassing zijn. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat de verwachtingen op de langere termijn positief blijven, de beurzen zullen zich op de langere termijn gaan herstellen. Conform ons beleid en de gemaakte afspraken in de meeste fondsen zullen we zodra de vermogenspositie van het fonds dit weer toelaat, de gemiste indexatie uit het verleden herstellen.