Politie Zaanstreek-waterland

Politie onderzoekt oorzaak brand Schiermonnikoog

Zaandam, 05-10-2008

Politie onderzoekt oorzaak brand Schiermonnikoog

Zaandam, 4 oktober 2008

De politie start een onderzoek naar de oorzaak van de brand die zaterdagnacht heeft gewoed in een aantal panden in de straat Schiermonnikoog in Zaandam. De brand woedde in de panden
Schiermonnikoog 14 tot en met 28. De brand begon iets voor 23.00 uur op nummer 18 en breidde zich door de sterke wind snel uit naar omliggende woningen. De brandweer, die met groot materieel uitrukte, liet de betrokken- en tegenoverliggende woningen direct ontruimen. De bewoners werden in eerste instantie opgevangen in café Die Twee aan de Westzijde/hoek Rottumeroog.

Hierna kregen zij onderdak bij familie, vrienden en in hotels in de omgeving van Zaanstad. Om 6.00 uur had de brandweer de brand onder controle. De schade aan de woningen is groot.De straat ter hoogte van de verbrande panden blijft afgezet.

Een 53-jarige Zaandammer is aangehouden door de politie omdat hij brandweermensen zou hebben bedreigd. Tijdens de bluswerkzaamheden bleek de Zaandammer op een dak van een van de brandende woningen te staan. Tijdens een poging hem van het dak te halen ontstond een handgemeen met de spuitgasten en werden bedreigingen geuit richting de brandweerlieden. De politie hield de man aan en stopte hem in een cel.

De politie start een onderzoek naar de oorzaak van de brand. Met alle mogelijkheden wordt rekening gehouden. Zondagmiddag werd nog 1 bewoonster vermist. Volgens familie verbleef zij tijdens de brand ergens anders, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Ook daar doet de politie onderzoek naar.