Ingezonden persbericht

Ter info: SV 2008, nr. 109 inzake de voorzieningen in het gebied van over het kanaal; als bijlage

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
109 Vragen van de heer drs. C.J. Verhoef
(ingekomen 5 oktober 2008)

Geacht college,

Het door de heren Paul Feld en Piet Barendse uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat het gebied van over het Amsterdam-Rijnkanaal een eigen identiteit moet krijgen. Het voorzieningen niveau zoals die beoogd is voldoet daar niet aan.

Zij komen tot dezelfde conclusie als B en G al jaren stelt: het gebied over het kanaal is een stad zo groot als Leeuwarden en Delft. Wil je een dergelijk geürbaniseerd gebied niet verheffen tot een dode slaapstad dan moeten er voldoende voorzieningen komen op het gebied van sport, cultuur, welzijn, zorg, etc.

Heel goed van dit duo is dat ze ook het leven er heen wensen te brengen. Zij stellen dat b.v. het verhuizen van de Hogeschool van de Kunsten naar het gebied over het kanaal een goede impuls is voor het culturele leven. Zo heeft B en G ook gepleit voor het bouwen van het gemeentekantoor niet op de peperdure locatie in het Stationsgebied, maar in het gebied over het kanaal, alwaar nog jaren grond voor kantorenbouw braak blijft liggen.

B en G roept al jaren dat het gebied van over het kanaal onder bedeeld is. Om die reden was B en G blij met het moedige besluit om een onderzoek in te stellen.

Maar nu de teerling geworpen is moet ook gelijkheid worden nagestreefd ten aanzien van ook de andere voorzieningen. Zo blijkt het aantal speelvoorziening op basis van het aantal jongeren in het gebied van over het kanaal maar 50% te zijn van wat aan de stad kant is.
Binnen de gemeente is volgens B en G een tweedeling gaande, waarbij er bijna louter belangstelling is voor de stad Utrecht en onvoldoende voor het nieuwe deel van de gemeente Utrecht.

Om die reden is het hard nodig om ook een dergelijk onderzoek te laten uitvoeren voor de andere sectoren: speelvoorzieningen, de voorzieningen voor de jeugd, op het gebied van de sportaccommodaties, welzijn, zorg, etc.

Op grond van het voorgaande hebben wij de volgende vragen:
1. Bent u tevreden over de rapportage zoals uitgevoerd door de heren Feld en Barendse?
2. Deelt u de mening dat de overkant van het kanaal gezien moet worden als een tweede stedelijk centrum?
3. Bent u voorstander dat alle sectoren een gelijke behandeling verdienen als de cultuur nu gekregen heeft?
4. Bent u bereid om evenals het geval nu geweest is met de sector cultuur, in het belang van een evenwichtige opbouw van het stadsdeel ten westen van het kanaal voor de andere gemeentelijke sectoren zoals welzijn, zorg, jeugdvoorzieningen, sport, etc een onderzoek te starten?

---- --