PNL-persprijs voor journalistieke kwaliteit . Inzenden tot 1 augustus

03/07/2008 12:48

Platform Nederlandse Luchtvaart

Tijdens het Schipholdiner op maandag 6 oktober reikt minister Eurlings namens het Platform Nederlandse Luchtvaart de jaarlijkse PNL-persprijs uit. Inzending van eigen of andermans artikelen is mogelijk tot vrijdag 1 augustus.

In het jaar dat het PNL tien jaar bestaat, beleeft de PNL-persprijs haar eerste lustrum. Met de prijs, een zilveren 'vouwvliegtuigje' met gravure, stimuleert, herkent én erkent het PNL journalistieke kwaliteit, in het bijzonder die over luchtvaartgerelateerde onderwerpen.

De media spelen een zeer belangrijke rol in de beeldvorming over de luchtvaart in Nederland. Zij hebben daardoor directe invloed op het politiek-maatschappelijk draagvlak voor luchtvaart en op het uiteindelijke luchtvaartbeleid. Objectieve, complete en vooral begrijpelijke informatie is derhalve onmisbaar. Niet alleen als het gaat om de luchtvaartdiscussie op politiek niveau, maar zeker ook in het licht van de beeldvorming op publiek niveau.

Luchtvaart is infrastructuur en daarmee onlosmakelijk verbonden met onze samenleving. Effectief luchtvaartbeleid is essentieel voor een verantwoorde en duurzame beschikbaarheid van deze transportvorm. De persprijs sluit goed aan bij het doel van het PNL om feiten en informatie over luchtvaart op een begrijpelijke en toegankelijke manier beschikbaar te maken voor politici, beleidsmakers en de Nederlandse burger.

In voorgaande jaren werd de PNL-persprijs gewonnen door Arnold Burlage (2004, Telegraaf), Alexander Bakker (2005, AD/Rotterdams Dagblad), Arjen Schreuder (2006, NRC Handelsblad) en Richard Mooyman (2007, Haarlems Dagblad).

De juryvoorzitter is Joop Daalmeijer, in het dagelijks leven algemeen directeur bij de NPS, hoofdredacteur van de Wereldomroep en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Overige juryleden zijn Hankie van Baasbank (algemeen directeur Kamer van Koophandel Amsterdam), Roland Wondolleck (algemeen directeur Rotterdam Airport Holding BV) en Jan Cocheret (gezagvoerder B777 bij Emirates en vice-voorzitter van het PNL).

Journalisten/auteurs kunnen hun artikelen tot vrijdag 1 augustus 2008 naar het PNL sturen. Ook anderen kunnen een journalist/auteur/artikel nomineren. Om in aanmerking te komen voor de onderscheiding dient het artikel in tenminste één publicatie te zijn verschenen en wel in de 24 maanden voorafgaande aan 1 augustus 2008. Nominatie is gelimiteerd tot Nederlandstalige en voor een breed publiek toegankelijke artikelen. De artikelen moeten de luchtvaart in Nederland tot onderwerp hebben -in de meest ruime zin van het woord- en ingaan op beleidspolitieke, maatschappelijke of zakelijk-commerciële kwesties. "Advertorials" zijn uitgesloten van deelname.

Het volledige reglement is op te vragen bij het PNL of te downloaden via www.pnl.nl.





http://www.pnl.nl