Eurlings overhandigt eerste NS-kaart voor ex-studenten

Samen met zijn bul ontving een student aan de Universiteit Utrecht vandaag het eerste voordeelabonnement voor afgestudeerden uit handen van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en Boukje Bügel, commercieel directeur NS reizigers. Afgestudeerde MBO'ers, HBO'ers en Universitaire studenten krijgen vanaf 6 oktober een gratis voordeelurenkaart en twee dagdalkaarten. Ook kunnen zij hiermee twee keer gratis parkeren bij een station en twee keer kosteloos een OV-fiets huren. NS en het ministerie van Verkeer en Waterstaat stellen de kaart beschikbaar op het moment dat de afgestudeerden hun OV-studentenkaart inleveren op het postkantoor.

Eurlings wil met deze gratis kaart stimuleren dat studenten ook na hun studie met de trein blijven reizen. Op dit moment zijn de studenten verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle reizigerskilometers. Ieder jaar studeren bijna 200.000 studenten af. Nu moeten zij direct na het beëindigen van hun studie hun OV-jaarkaart inleveren. Om te voorkomen dat deze afgestudeerden overstappen naar de auto wordt hen een voordeelurenkaart aangeboden.

De kaart voor ex-studenten is één van de 29 maatregelen uit het actieplan 'Groei op het Spoor'. In het actieplan staan maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het aantal treinreizigers met vijf procent per jaar stijgt. Verkeer en Waterstaat heeft 16 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de voordeelurenkaart. In totaal is 200 miljoen euro uitgetrokken om de reizigersgroei van vijf procent mogelijk te maken. Andere maatregelen die Eurlings neemt zijn bijvoorbeeld het veraangenamen van wachtruimtes, het uitbreiden van P+R locaties en het verwijderen van weesfietsen op stations.

Alle studenten die na het afronden van hun studie hun OV-jaarkaart op het postkantoor inleveren, krijgen daar een unieke code. Met deze code kunnen zij vanaf 6 oktober op http://ns.nl/uitgestudeerd de gratis voordeelurenkaart en twee dagdalkaarten aanvragen.

Noot voor redacties (