Gemeente Rotterdam

Er zijn minder Rotterdammers dan ooit afhankelijk van een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit cijfers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) van oktober 2008.

Sinds de start van deze collegeperiode zijn ruim 6.000 mensen minder afhankelijk van de bijstand en daarmee is het aantal bijstandsgerechtigden onder de grens van 30.000 gezakt. Dit is vooral te danken aan maatregelen en projecten van de gemeente om iedereen die kan werken, ook aan het werk te krijgen. De nieuwe werkwijze van klantmanagers van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid werpt zijn vruchten af. Ook speciale projecten voor mensen met achterstanden of persoonlijke problemen, maar ook voor niet-willers, fraudeurs en jongeren zijn succesvol. Verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid): Ik wil dat iedereen aan de slag gaat. Vanaf de start van dit college is mijn motto: iedereen die iets kan, gaat aan de slag. Betaald als het kan, of anders op een participatieplaats of vrijwilligersplek.

Strenger aan de poort
Bij de start van dit jaar berichtte de gemeente over het bereiken van de historische grens van 31.000 bijstandsuitkeringen. De eerste vijf maanden van 2008 stagneerde de daling echter, onder andere door een onverwacht grote instroom van generaal pardonners en het doorvoeren van een aantal wijzigingen in de werkwijze van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Sinds juni is de uitstroom goed op stoom met een netto uitstroom van 250 per maand. Wethouder Dominic Schrijer: Het was nodig dat de klantmanagers anders gingen werken. Strenger aan de poort optreden, niet meer accepteren dat mensen die iets kunnen doen, toch aan de kant staan. En als mensen hulp nodig hebben, ze ook adequate ondersteuning bieden. Dat gebeurt nu en die aanpak werkt. We verwachten de collegedoelstelling van 28.500 bijstandsuitkeringen in 2010 dus ruimschoots te halen. Hoewel de cijfers positief zijn, is dat voor de gemeente geen reden om achterover te leunen. Vlak voor de zomer is de arbeidsmarktmeester aan de slag gegaan. Hij moet verbindingen maken met partners in de markt. Zo wordt ook het bedrijfsleven erbij betrokken om mensen aan het werk te krijgen. Eind oktober verwachten we de eerste deals daarvan te presenteren. aldus Dominic Schrijer.

Opening werkplein
Maandag 6 oktober 2008 opent wethouder Schrijer het nieuwe werkplein Dwarsdijk. De verhuizing van het werkplein naar een nieuwe locatie was nodig omdat de samenwerking tussen UWV, CWI en SoZaWe succesvol verloopt en uitgebreid wordt.

Bron: Bestuursdienst, 06-10-2008