Groen!

Brussel, 5 oktober 2008

Groen! wil lacune dierenwelzijnswet aanpakken zodat dieren preventief kunnen weggehaald worden bij veroordeelde dierenmishandelaars

Door in artikel 42 van de wet op dierenwelzijn van 14 augustus 1986 een kleine alinea toe te voegen, een alinea die expliciet aan de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu én aan de lokale en/of federale politie de bevoegdheid geeft om dieren preventief weg te halen, kan ons land heel wat nieuw dierenleed voorkomen. En dat is nodig want de weinige statistieken die er zijn
-heel wat dierenleed blijft immers verborgen-, tonen dat er jaarlijks een stijgend aantal PV's is: tussen 2005 en 2007 verdubbelde het aantal van 124 tot 271.

De wet op dierenwelzijn van 14 augustus 1986 was een belangrijke stap in de aanpak van dierenmishandeling. Sinds dan kunnen dierenmishandelaars berecht worden voor hun misdaden tegen dieren. Ze kunnen onder meer een geldboete en/of een gevangenisstraf tot 6 maanden krijgen, maar ook een verbod op het houden van dieren. Maar dit verbod is in de praktijk makkelijk te omzeilen: in de wet staat niet wélke instantie de dieren in beslag mag nemen als een veroordeelde dierenmishandelaar toch beslist opnieuw dieren in huis te halen. Bevoegde diensten kunnen enkel ingrijpen als deze persoon opnieuw de dieren mishandelt. "Het is gewoonweg schokkend dat mensen die hun dieren mishandelen gewoon terug dieren in huis kunnen halen na hun veroordeling, simpelweg omdat er een lacune is in de dierenwelzijnswet, die meer dan 20 jaar later nog steeds niet is opgevuld," aldus Meyrem Almaci, Groen! fractieleidster in het federale parlement.

In Kieldrecht is er bijvoorbeeld een voor dierenmishandeling veroordeelde particulier die ondanks zijn veroordeling telkens weer nieuwe dieren in huis haalt. De FOD Volksgezondheid kon voor het derde jaar op rij pas nà de mishandeling ingrijpen. De laatste ingreep dateert van 30 juni 2008. "Het opvullen van deze lacune lijkt misschien een detail, maar dat is het helemaal niet", aldus Meyrem Almaci. "In tegenstelling tot in onze buurlanden, zijn bij ons de gevangenisstraffen voor het mishandelen van dieren minder streng. Het maximum is zes maanden, tegenover bijvoorbeeld 1 jaar in Frankrijk en 3 jaar in Nederland. Straffen van 6 maanden worden in ons land doorgaans ook geseponeerd. Daarom dat rechters eerder opteren voor een verbod op het houden van dieren. Indien dit houdverbod niet kan worden afgedwongen omdat de wet niet vermeldt wie de dieren in geval van een overtreding in beslag mag nemen, dan wordt de dierenwelzijnswet compleet uitgehold."

Groen! en Ecolo zullen het wetsvoorstel ter ondertekening voorleggen aan alle partijen over de grenzen van meerderheid en oppositie heen, zodat deze lacune na 20 jaar nodeloos dierenleed eindelijk kan worden opgevuld.

Meyrem Almaci