Gemeente Meerssen


Persbericht van maandag 6 oktober 2008

Restauratie Rothemer Molen binnenkort van start

Begin september is de exploitatieovereenkomst ondertekend tussen de eigenaar van Rijksmonument Rothemer Molen (Habets Bouw Ontwikkeling BV uit Nuth) en de gemeente Meerssen. Door de ondertekening van deze overeenkomst wordt het behoud van dit Rijksmonument mogelijk gemaakt. De restauratiewerkzaamheden gaan binnenkort van start. Op het terrein worden later ook nog vier woonkavels gerealiseerd.

Geschiedenis
Het huidige molengebouw dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Het gebied waarin de molen ligt, is vanaf de 14e eeuw verbonden geweest met het landgoed Vaeshartelt. De Rothemer Molen zorgde voor de watervoorziening van het landgoed. Vanaf de achttiende eeuw werd de molen gebruikt voor de productie van olie en later ook graan.

Restauratie
Op korte termijn start de (casco)restauratie van het monument. De restauratie vindt plaats in opdracht van de Limburgse Monumentenstichting en wordt uitgevoerd onder leiding van Satijnplus Architecten te Born. Dit alles is mogelijk dankzij financiële bijdragen van het Rijk, provincie Limburg en de gemeente Meerssen. Momenteel staat de definitieve bestemming nog niet vast. Dit is met name afhankelijk van de toekomstige eigenaar.

Woonkavels
Naast de restauratie worden op termijn ook vier woonkavels gerealiseerd aan de noord-west zijde van het monument. De (niet-monumentale) bebouwing op deze plek is onlangs gesloopt. De woningen worden in carrévorm gebouwd.

Verkeer
Ten behoeve van het project zal een nieuwe verkeersaansluiting gemaakt worden op de Maastrichterweg. Bovendien zullen er paden worden aangelegd, zodat het prachtige gebied ook voor wandelaars toegankelijk is.

Bestemmingsplan
Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het gebied. Als dit bestemmingsplan definitief is vastgesteld, kan er gestart worden met de herinrichting van het gebied en de verkoop van de woonkavels.