Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Jos Kocken


06/10/2008

De heer J.F.M. Kocken (74) ontvangt de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld voor zijn verdiensten voor de homoseksuele samenleving in Nijmegen in de afgelopen 38 jaar.

De heer Jos Kocken is Benedictijn. In 1970 is hij praatgroepen over en voor homoseksuele mannen gestart in de woonkamer van het pand van de Benedictusgroep aan de Mr. Franckenstraat.

In 1971 was de heer Kocken betrokken bij de oprichting van COC Nijmegen. Van 1996 tot 2002 was hij bestuurslid van het COC en tussen 1996 en 2008 medewerker van de Zondagmiddagsalon voor oudere homomannen. Als bestuurslid en in de Zondagmiddagsalon heeft Jos Kocken het ouderenbeleid als aandachtsgebied (gehad).

De Zondagmiddagsalon is opgericht in oktober 1988. Het is een tweemaandelijkse bijeenkomst voor homoseksuele mannen van 40 jaar en ouder (en anderen die zich daarbij prettig voelen). De salon wordt bezocht door gemiddeld vijftien tot twintig heren uit de verre omgeving; zowel een vaste groep bezoekers als mannen die zo nu en dan komen. Het feit dat oudere homomannen in een veilige omgeving kunnen praten over verleden, heden en toekomst blijkt nog steeds van belang voor hun emancipatie.

J os Kocken heeft eraan bijgedragen dat de Salon sinds midden jaren negentig geen aparte activiteit meer is, maar een werkgroep van COC Nijmegen. Hij is al jaren coördinator van de Salon en voor het COC bestuur een prettige collega.

Sinds vorig jaar participeert hij ook in een project over de `roze' geschiedenis van Nijmegen. COC Nijmegen wil de verhalen van mannen en vrouwen over het roze Nijmegen van de jaren dertig, veertig en vijftig op beeld en geluid vastleggen. Jos Kocken levert een belangrijke bijdrage met zijn kennis van en contacten uit deze tijd.

Op zondag 5 oktober om 16.OO uur reikte loco-burgemeester Lenie Scholten de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens de viering van het twintigjarig bestaan van de Zondagmiddagsalon. Deze viering vond plaats in Villa Lila, In de Betouwstraat 9 te Nijmegen.