VNG bepleit oplossing voor taalaanbieders

06/10/2008 15:22

VNG

Minister Vogelaar van WWI mag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een oplossing voor de financiële problemen van taalaanbieders treffen, waarin rente-inkomsten over de voorschotten voor inburgering worden gebruikt. Op deze wijze nemen de betrokken gemeenten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor inburgeraars en kan een streep worden gezet onder de discussie wie bijdraagt aan de verliezen van de taalaanbieders.

Dat heeft het bestuur van de VNG afgelopen donderdag besloten. De minister mag voor een oplossing de rente die in de betrokken gemeenten is gerealiseerd, gebruiken. De minister zou die rente (ca. euro 15 miljoen) direct kunnen toevoegen aan de euro 15 miljoen die zij zelf beschikbaar gesteld had om de schade bij taalaanbieders te compenseren. In een latere fase, bijvoorbeeld bij de afrekening van de inburgeringsvoorschotten in 2010, zou de minister dit bedrag kunnen terugvorderen bij die gemeenten waar de exploitatieverliezen nu worden gecompenseerd. De VNG benadrukt dat de minister met zo'n oplossing haar bestuurlijke verantwoordelijkheid neemt en zelf de problemen oplost met de taalaanbieders die verlies hebben geleden.

De gemeenten accepteren zo'n oplossing omdat zij een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen voor de problemen die in de afgelopen twee jaar rond de inburgering zijn ontstaan. Gemeenten waar taalaanbieders aantoonbaar exploitatieverlies hebben geleden blijven ontkennen dat ze juridisch verantwoordelijk zijn omdat zij met de aanbieders raamcontracten hebben gesloten. De gemeenten konden door ingewikkelde wet- en regelgeving met moeite nieuwe cursisten aanleveren. Gemeenten hebben altijd gezegd niet te willen en kunnen verdienen aan inburgering, omdat het voorschotten betreffen, die terugbetaald moeten worden op het moment dat er minder inburgeraars een cursus volgen. Door de rente-inkomsten aan de minister af te dragen voor de oplossing van dit probleem komen ze nu toch tegemoet aan de financiële nood van de taalaanbieders.

Als oorzaken van de stagnatie kunnen worden genoemd de rommelige en snelle invoering van de Wet Inburgering, de complexe regelgeving, het feit dat vrijwillige inburgeraars moeilijk te vinden en verleiden waren om een inburgeringtraject te volgen. Per 1 november 2007 is de wet verbeterd waardoor gemeenten iedereen een aanbod mogen doen.

De VNG wil met deze regeling een definitieve streep zetten onder de discussie en roept de taalaanbieders op dat ook te doen. Gemeenten willen nu graag gezamenlijk de mouwen opstropen en een inhaalslag maken.

Den Haag, 6 oktober 2008








Vereniging Nederlandse Gemeenten