Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Start onderhoud slagklokken Sassenpoort

In het jubileumjaar 2009, als de Sassenpoort 600 jaar bestaat, zullen de klokken weer klinken als een klok. Op 6 oktober 2008 wordt er in opdracht van de Rijksgebouwendienst begonnen met het planmatig onderhoud van de Sassenpoort in Zwolle. Het grootste deel van de onderhoudswerkzaamheden zal tot en met 5 december 2008 duren. De glas-in-loodpanelen worden in januari 2009 weer teruggeplaatst. De Sassenpoort, die in 1409 gebouwd werd als onderdeel van de stadsverdedigingswerken in Zwolle, is een van de belangrijkste stadspoorten van Nederland.

In hoofdlijnen bestaan de onderhoudswerkzaamheden aan de Sassenpoort uit de volgende zaken:


* De loden goten rond de spitsen worden vervangen. Tegelijkertijd zal het voegwerk aan de binnenzijde van de kantelen worden vervangen;

* De glas-in-loodpanelen worden uitgenomen en in een atelier opnieuw verlood. Het terugplaatsen van de glas-in-loodpanelen zal in januari 2009 plaatsvinden;

* (Buiten)schilderwerk aan deuren en kozijnen;
* Er wordt groot onderhoud verricht aan het uurwerk in de middenspits en aan het slagwerk van de klokken. De klokken blijven in de toren, maar het slagwerk wordt voor onderhoud verwijderd en in de week van 1 december weer teruggeplaatst.

Als gevolg van het verwijderen van het slagwerk zullen de inwoners van Zwolle tussen 20 oktober en 5 december geen kwartier- en uurslagen horen. De wijzers van het uurwerk blijven gewoon doorlopen. Na dit planmatig onderhoud aan de Sassenpoort zullen de klokken weer luid en helder klinken.