Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Meidenhuiskamer Bloemhof

Binnen de deelgemeente is er veel aandacht voor jeugd. Feijenoord is een jonge deelgemeente en op het gebied van opvoeden en opgroeien is er sprake van een groot aantal aandachtsgebieden. Met de komst van het Centrum voor Jeugd en Gezin wordt er gewerkt aan een in toenemende mate samenhangend aanbod voor informatie, advies en ondersteuning van jeugdigen en hun ouders. Er is veel aandacht voor voortijdig schooluitval met een belangrijke uitbreiding van het Dosateam en invoering van Casemanagement. Er is aandacht voor overlastgevende jeugd door jongerenwerk en de Beke aanpak.

Binnen de deelgemeente is er een grote behoefte aan ruimte voor jeugdigen om elkaar op een eigen en veilige plek te ontmoeten, deel te nemen aan activiteiten en zelf activiteiten te organiseren. We zien dat buurt- en clubhuizen, maar ook de vele zelforganisaties in Feijenoord in een grote behoefte voorzien.

Tegelijkertijd moeten we constateren dat meiden en jonge vrouwen in veel mindere mate gebruik maken van de algemene voorzieningen. Hierbij wordt vaak aangegeven dat er meiden en jonge vrouwen, met name waar het gaat om vrouwen met een niet-nederlandse achtergrond, behoefte hebben aan een eigen en veilige plek waar zij naar toe kunnen/mogen en waar zij, vanuit een veilige omgeving stappen kunnen zetten naar zelfstandigheid.

Vanuit deze wetenschap en de nadrukkelijke vraag van jonge vrouwen uit Bloemhof is de behoefte uitgesproken te komen tot een meidenhuiskamer die een functie vervult voor meiden en jonge vrouwen in de leeftijd van plm. 12 tot 18 jaar uit de wijk Bloemhof.

In overleg met het WBR is een afspraak gemaakt om-niet een pand ter beschikking te stellen.

Aanpak

De ervaring met meiden- en vrouwenhuiskamers leert dat de bezoekers en gebruikers van de ruimte zelf feitelijk de belangrijkste kracht zijn om een dergelijke voorziening te realiseren. Door de meiden en jonge vrouwen op te zoeken, te motiveren, samen te laten werken, plannen te laten maken en na te laten denken over de inrichting van de ruimte en de activiteiten die erin (en erbuiten) worden ondernomen, wordt draagvlak voor de voorziening gecreëerd. Het wordt daarmee een voorziening van en voor de jonge wijkbewoonsters.

Het is wel zaak de meiden en jonge vrouwen hier goed en professioneel in te ondersteunen. Daarmee wordt continuïteit gewaarborgd en worden samenwerkingsrelaties gelegd met andere partijen die een rol spelen bij de invulling van de voorziening en bij de te organiseren activiteiten. Tot slot is professionele begeleiding in de opstartfase van belang om fondsen aan te schrijven en sponsoren te zoeken.

Kosten

Gestreefd wordt naar een voorziening die met een beperkt budget voor de jaarlijkse exploitatie kan bestaan. Dat betekent dat de vaste kosten laag worden gehouden (geen huur, geringe kosten voor gas- en licht). De kosten van de inrichting en investeringen wordt zoveel als mogelijk gedekt uit fondsen en bijdragen van sponsors, die door de projectleidster worden geworven.

Eenmalig worden kosten gemaakt voor de projectleidster die de meiden en jonge vrouwen ondersteunt bij het realiseren van de huiskamer, hen de weg wijst, met raad en daad bijstaat om de financiën rond te krijgen en een programma te maken. De projectleidster heeft nadrukkelijk aandacht voor het feit dat het een voorziening moet zijn voor alle meiden uit de wijk.

Prestatieindicatoren.

De beschikbare middelen worden ingezet in de periode van 1 november 2008 tot 1 november 2009 ten behoeve van de kosten van de projectleidster en een werkbudget.

Per 1 november 2009 heeft de projectleidster de volgende prestaties geleverd:


1. Er is een toegankelijke voorziening voor meiden en jonge vrouwen in Bloemhof

2. De voorziening is ingericht en opgeknapt
3. De voorziening kent een (bescheiden) activiteitenprogramma, dat voor en door de bezoekers tot stand is gekomen
4. De voorziening wordt dagelijks bezocht door minimaal 20 meiden/jonge vrouwen

5. De gebruikers van de voorziening dragen zorg voor het beheer
6. Er zijn samenwerkingsrelaties met ondersteuners (het jongerenwerk, opbouwwerk, eventueel de bewonersorganisaties) en er zijn externe contacten met bijvoorbeeld het Vliegwiel in Hillesluis, eventueel de vrouwenstudios van Cleo Patria en de aanbieders in het Centrum voor Jeugd en Gezin. De samenwerkingsverbanden en externe contacten leiden tot activiteiten als voorlichten en ondersteuning bij activiteiten voor de gebruikers.

7. De voorziening kent een exploitatie van bescheiden omvang. Er is zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van fondsen en sponsors voor de investering. Professionele ondersteuning is afgesproken met deelgemeente en met het Sociaal Cultureel Werk (Jongerenwerk of meidenwerk) dan wel opbouwwerk.

8. Elk kwartaal vind evaluatie plaats en wordt bezien of de beoogde resultaten worden behaald en of bijsturing nodig is.

Informatie

De deelgemeente heeft middelen beschikbaar om een meidenhuiskamer voor meiden uit de wijk Bloemhof te realiseren. Voor de uitvoering van deze opdracht wordt gezocht naar een projectleidster.

Deze aankondiging betreft een aanbesteding. U kunt reageren door middel van een kort plan van aanpak en offerte te richten aan de deelgemeente Feijenoord, ter attentie van dhr. F. Hoeksema.

Nadere informatie is verkrijgbaar op nummer 010-2916076. Offertes dienen uiterlijk 15 oktober 2008 bij de deelgemeente binnen te zijn.