Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

REMEDIE van apothekers wint belangrijke rijksoverheid ICT-prijs

Medicatieveiligheidsproject REMEDIE van apothekers wint belangrijke rijksoverheid ICT-prijs

Gezamelijk persbericht KNMP en NVZA - 06 oktober 2008

Het projectvoorstel Registratie en Evaluatie van Medicatiegerelateerde Incidenten in de Eerste lijn (REMEDIE) van KNMP, NVZA en Alliance Apotheek onderdeel van Alliance Healthcare Nederland is als winnaar uit de bus gekomen bij de prijsvraag van het actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT van de rijksoverheid. Doel van de prijsvraag is succesvolle innovatieve ICT toepassingen een financiële impuls te geven om te groeien.

De beroepsorganisatie van apothekers (KNMP), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en Alliance Apotheek hebben samen het REMEDIE projectvoorstel ingediend. REMEDIE is een ICT-toepassing waarmee apothekers de medicatieveiligheid van patiënten in Nederland sterk willen verbeteren.

Ieder jaar worden in Nederland circa 16.000 mensen met spoed in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van vermijdbare geneesmiddelgerelateerde incidenten. Verschillende partijen in de zorg zijn betrokken bij het voorschrijven, bereiden, afleveren en toedienen van medicatie aan patiënten. Een belangrijk risico bijvoorbeeld is het ontstaan van breuken in medicatiegegevens van patiënten bij de overdracht van zorg tussen zorgverleners bij opname in en ontslag uit een ziekenhuis.

REMEDIE is erop gericht om het Centraal Medicatiefouten Registratiesysteem (CMR-systeem) van de NVZA, waarop momenteel 90% van de ziekenhuizen is aangesloten, uit te breiden en aan te passen voor gebruik in de eerstelijns zorg. Het CMR-systeem is enkele jaren geleden onder leiding van Hayo Graatsma, hoofd ziekenhuisapotheek Haagse Ziekenhuizen en voorzitter van de werkgroep Medicatieveiligheid van de NVZA, en Brigit van Soest, CMR coördinator, ontwikkeld met subsidie van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en sinds
2006 met succes operationeel binnen ziekenhuizen in Nederland. Naar het oordeel van de jury zal de REMEDIE ICT-toepassing in belangrijke mate bijdragen aan de veiligheid van het medicatieproces door het delen van kennis over medicatiegerelateerde incidenten in de gehele zorgketen (eerste en tweede lijn).

REMEDIE zal bijdragen aan het vergroten van de patiëntveiligheid door de kwaliteit en transparantie van het medicatieproces te verbeteren.
---

© 2008 KNMP
KNMP Vandaag Vakinhoud Bedrijfsvoering Producten Over de KNMP Dossiers Contact Help