Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Overhandiging eerste huisdierenbijsluiter

Nieuwsbericht | 06-10-2008

De trotse eigenaars van de puppy's Suusje en Loe namen op Werelddierendag (4 oktober) de eerste `huisdierenbijsluiter' in ontvangst. Minister Verburg reikte die aan hen uit. Deze huisdierenbijsluiter geeft betrouwbare informatie over het gedrag, de huisvesting, de verzorging en de voeding van de hond.

Ook gaat de dierenbijsluiter over ziekten, erfelijke aandoeningen en het volgen van puppycursussen en geeft hij een inzicht in de kosten die het kopen en houden van een hond met zich meebrengt. Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) stelt huisdierenbijsluiters op.

Voorsluiter

Bij de overhandiging zei de minister dat veel mensen niet precies weten waar ze aan beginnen als ze een huisdier kopen. "Het ontbreekt de mensen vaak aan kennis over de juiste verzorging. Wat eten ze? Hoe vaak eten ze? Wat mogen ze wel en wat mogen ze niet?? De minister vergeleek het hebben van een huisdier met het hebben van een fiets. "Een fiets wordt in de schuur gezet, een dier krijgt vaak wat eten en naar allebei wordt vervolgens niet meer omgekeken.? De minister sprak de wens uit dat mensen meer aandacht aan de opvoeding en verzorging van huisdieren gaan besteden. Dat begint al bij goede informatie, vóórdat een dier is gekocht. "De bijsluiter zou dus eigenlijk een voorsluiter moeten zijn?, aldus de minister.

Digitaal beschikbaar

Met de slogan 'Huisdier kopen? Lees eerst de bijsluiter' wil het LICG de komende jaren bereiken dat iedereen die overweegt om een huisdier te kopen eerst de bijsluiter van het dier leest. Er is niet alleen een bijsluiter voor honden; inmiddels zijn er al 32 huisdierenbijsluiters ontwikkeld. Uiteindelijk komt er voor alle dieren die je in Nederland als huis- of hobbydier mag houden een huisdierenbijsluiter. De huisdierenbijsluiters zijn vooralsnog alleen digitaal beschikbaar. Het LICG streeft er echter naar dat in de toekomst, op iedere plek waar mensen zich oriënteren op de aanschaf van een dier, gedrukte exemplaren aanwezig zullen zijn.
Puppy

Verwante informatie


* LICG

* Huisdierenbijsluiter Hond