Voedsel en Waren Autoriteit

Waarschuwing rookverbod niet afdoende voor caféhouders

06 oktober 2008 - nieuwsbericht

Meer dan 80% van de horeca-eigenaren die zich nog niet aan het rookverbod houden neemt, na waarschuwing van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), alsnog passende maatregelen als ze de kans lopen een boete te krijgen. Bij caféhouders is dit vijftig procent. Dat blijkt uit een evaluatie van de VWA die naleving van de wettelijke regels inspecteert. Daarom is de VWA vanaf 1 oktober overgegaan tot het direct uitdelen van boetes.

Drie maanden na de invoering van het rookverbod constateert de VWA dat het verbod nog altijd in 95% van de totale horeca wordt nageleefd. In de eerste drie maanden zijn 6.742 bedrijven bezocht. In vijf procent van de gevallen werd een maatregel genomen. Er werden 242 herinspecties uitgevoerd. Het aantal maatregelen bij onder andere restaurants, sportkantines en fastfoodrestaurants lag rond de 3%. Bij cafés lag dat percentage op bijna een kwart.

335 bedrijven werden bezocht naar aanleiding van een bij de VWA ingediende klacht. Daarvan bleek ruim een derde de wet te overtreden.

Bij de cafés bleek dat bijna één op de vier gecontroleerde bedrijven zich niet aan de regels houdt. In 10% van de in totaal 750 gecontroleerde cafés bleek dat het rookverbod bewust werd overtreden. Daar was geen enkele maatregel getroffen om uitvoering te geven aan het rookverbod. In bijna honderd cafés werd een lichte overtreding geconstateerd. Daarom richt de VWA de controles vanaf half september op de cafés waarvan wordt vermoed dat zij bewust de regels overtreden.

De VWA houdt niet alleen standaardcontroles. Ook wordt in actieverband gecontroleerd waarbij een compleet stadscentrum of gemeente wordt geïnspecteerd. Daarnaast is de observatiecontrole ingevoerd. Bij zo'n controle bezoekt de controleur de horecagelegenheid anoniem, waardoor eerst een totaalbeeld van de situatie wordt opgemaakt. Later worden de inspecties teruggekoppeld aan de ondernemer.

Uit de resultaten na drie maanden blijkt dat de meeste maatregelen zijn genomen in de provincies Noord-Holland, Groningen en Overijssel. Dit is terug te leiden naar specifieke handhavingsacties, waarbij de VWA zich heeft gericht op bedrijven (met name cafés) die zich niet hielden aan het rookbod. Als bij herinspectie bleek dat de overtreding niet was opgeheven, dan werd een boeterapport opgemaakt en wordt een vervolgtraject ingezet, waarbij bij overtredingen wederom boeterapporten worden opgemaakt. De boetes lopen op van 300 tot 2400 euro.

De eerste week van oktober zijn in het hele land inspecties geweest. In totaal werden er 22 boetes uitgedeeld, waarvan drie keer een tweede boete. Het totaal aantal boetes komt daardoor op circa vijftig. Bij een gerichte actie in het centrum van Zaandam werden dertien inspecties uitgevoerd. Er werden acht boetes uitgedeeld en één waarschuwing voor een relatief lichte overtreding. In het centrum van Amersfoort werden zaterdagavond elf inspecties uitgevoerd. Hieruit blijkt dat het rookverbod hier goed werkt; vrijwel alle cafés waren rookvrij.

Meer informatie:

* Factsheet Inspectieresultaten Rookvrije Horeca; juli t/m september 2008